Varsta de pensionare va ajunge la 65 de ani pana in 2030

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 15:34
1639 citiri
Varsta de pensionare va ajunge la 65 de ani pana in 2030

Ministerul Muncii a convenit, marti, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International(FMI), ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa creasca la 65 de ani pana in 2030, urmand sa aiba loc, in aceasta saptamana, noi discutii referitoare la modul de indexare a pensiilor, informeaza NewsIn.

"Am cazut de acord, marti, ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie de 65 ani in 2030 si, probabil, in aceasta saptamana ne vom mai intalni pentru a gasi o varianta de compromis legata de modul de indexare a pensiilor", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan.

Reprezentantul Ministerului Muncii a mai spus ca expertii Bancii Mondiale propun ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia pentru cei care au iesit pana acum la pensie, iar pentru cei care urmeaza sa iasa din campul muncii indexarea sa fie mai mare, "pentru ca ei platesc acum contributii mai mari la bugetul de pensii".

"Noi am dori ca punctul de pensie sa ajunga in urmatorii ani la 45% din salariu mediu si ca pensiile sa fie indexate in functie de inflatie si cresterea reala a salariilor.

Urmeaza sa gasim o solutie de compromis pentru o perioada de tranzit, in urmatorii 20-30 de ani", a mai spus Seitan.

Pe de alta parte, reprezentantii sindicatelor au declarat, marti, in urma discutiilor cu misiunea FMI la Bucuresti, ca au cerut ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor in 2030 sa fie de 63 de ani, urmand sa gaseasca solutii pentru aplicarea acestei masuri pentru a se incadra in cheltuieli. 

#varsta, # pensionare, # fmi , #stiri FMI