Vanzarile cu amanuntul din Marea Britanie au scazut cu 0,6% in mai

Joi, 18 Iunie 2009, ora 13:20
1249 citiri
Vanzarile cu amanuntul din Marea Britanie au scazut cu 0,6% in mai

Vanzarile cu amanuntul au scazut neasteptat in mai, afectate de evolutia slaba din sectorul de imbracaminte si incaltaminte, a anuntat joi oficiul de statistica al tarii, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Astfel, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,6% in mai, comparativ cu luna precedenta, iar in termeni anuali, acestea au coborat cu 1,6%.

In perioada martie-mai, vanzarile au urcat cu 0,3% comparativ cu intervalul anterior de trei luni, scrie BBC. Magazinele de imbracaminte si incaltaminte au inregistrat in mai o scadere cu 1,9% a vanzarilor, comparativ cu luna precedenta.

Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.

Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in aprilie ca se asteapta la o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste".

Darling a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010.

In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor. 

#vanzari, # economie, # recesiune, # FMI , #stiri FMI