Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Urmatoarea transa de la FMI ar putea intra in iulie

Urmatoarea transa de la FMI ar putea intra in iulie

Seful statului a declarat, joi, ca transa urmatoare de la FMI ar fi trebuit eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa sa intre "pentru luna iulie", pentru ca Guvernul sa probeze ca este angajat in masurile convenite, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a spus ca s-a discutat in paralel cu reprezentantii fondului varianta neincrederii, care presupunea o crestere a TVA-ului de la 19 la 24%, o crestere a cotei unice de impozitare de la 16 la 20% si o scadere a salariilor bugetarilor cu 20% pentru a mentine cotele deficitului bugetar in limita a 6,7-6,8% din PIB, dar si varianta increderii, cea pe care a prezentat-o si asupra careia s-a convenit.

"Nu am convenit astazi cu FMI care vor fi benchmark-urile pentru eliberarea transei urmatoare.


In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre pentru luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le-a convenit", a spus Traian Basescu.


Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca in discutiile cu delegatia FMI s-a optat pentru "varianta increderii", in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi "in linii mari" expresia acestei variante.


Presedintele a spus ca echipa de evaluare a FMI, UE si BM, dar si Guvernul, au avut in atentie doua variante: una a neincrederii si alta a increderii.


Basescu a afirmat ca varianta neincrederii se referea la cresterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, si la reducerea salariilor in sectorul bugetar, pentru a ne putea incadra intr-un deficit bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB.


A doua varianta, a increderii, este aceea in care Guvernul isi va continua programul de restructurare masiva a cheltuielilor. Seful statului a anuntat scaderea pensiilor cu 15% si a salariilor din sistemul bugetar cu 25%. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 869 ori
Citeste mai multe desprebasescu scadere pensii salarii 15% 25% transa fmi