Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Uniunea Europeana vrea un cod de conduita pentru fondurile suverane de investitii

Uniunea Europeana vrea un cod de conduita pentru fondurile suverane de investitii

Uniunea Europeana doreste ca modalitatile de functionare pe plan globale ale fondurilor suverane de investitii sa fie ghidate de principii comune, bazaze pe transparenta. a afirmat luni, la Beijing, comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, informeaza AFP."Trebuie sa primim in Europa fondurile de investitii chineze sau alte fonduri suverane, nu sa le respingem", a declarat Mandelson pentru AFP. "Insa trebuie ca toata lumea sa cada de acord asupra unui cod de conduita si asupra unor principii pentru ca aceste fonduri suverane sa fie transparente", a adaugat acesta, precizand ca in astfel de cod ar trebui sa fie "voluntar".


Mandelson a precizat ca a discutat aceste probleme cu interlocutorii sai cu ocazia vizitei sale in capitala chineza, in cursul weekendului trecut.


Comisia Europeana va prezenta in curand propuneri legate de aceste fonduri de investitii publice, a caror putere din ce in ce mai mare suscita ingrijorari in capitalele europene.


In octombrie, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale statelor membre ale grupului informal G7, al celor mai industrializate tari, au cerut o mai mare transparenta a functionarii acestor fonduri.


Aceasta luare de pozitie a venit la putin timp dupa anuntul oficial al crearii fondului suveran de investitii al Chinei, China Investment Corp (CIC), ce beneficiaza de un capital initial de 200 miliarde dolari.


Sefii CIC si autoritatile politice chineze au facut de atunci eforturi pentru a asigura comunitatea internationala asupra modalitatilor de functionare ale acestui fond.


Conform acestora, fondul va functiona "independent, pe baza principiilor comerciale si cu prudenta" pentru a nu destabiliza pietele, insa asigurarile autoritatilor chineze nu au eliminat temerile pietelor.


Primul ministru chinez, Wen Jiabao, a asigurat de asemenea ca statul chinez "va face tot posibilul pentru a permite fondurilor de investitii ce opereaza in strainatate sa isi desfasoare activitatea cu transparenta.


Intr-un raport publicat saptamana trecuta, banca centrala chineza a subliniat ca "state precum Statele Unite ale Americii sau cele membre ale Uniunii Europene  si-au inasprit controalele fondurilor de investitii suverane provenite din statele emergente", estimand ca "acest lucru va avea un impact negativ asupra dezvoltarii economice mondiale precum si asupra corectarii dezechilibrelor globale".


Potrivit Fondului Monetar International (FMI), peste 20 de state gestioneaza astfel de fonduri, printre care China, Arabia Saudita, Singapore si Abu Dhabi. FMI estimeaza ca valoarea totala a fondurilor este de 2.000-3.000 miliarde dolari si ar putea creste la 10.000 miliarde dolari pana in 2012.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 998 ori