Ungaria vrea sa relanseze economia fara FMI

Duminica, 08 August 2010, ora 21:04
1363 citiri
Ungaria vrea sa relanseze economia fara FMI

Ungaria vrea sa ia propriile decizii pentru relansarea economiei, in pofida constrangerilor implicate de imprumutul de 20 de miliarde de euro primit in octombrie 2008 de la Uniunea Europeana si FMI, potrivit cabinetului primului ministru, informeaza Mediafax. 

"Vrem sa ne recastigam suveranitatea economica, sa luam propriile decizii. Populatia va intelege astfel ca avansul economic este rezultatul deciziilor guvernului si nu al tot felul de credite primite din strainatate", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat, sef al biroului premierului Viktor Orban, intr-un interviu pentru postul de televiziune Hir TV.

El a adaugat insa ca Ungaria este recunoscatoare pentru ajutorul primit din partea institutiilor internationale in 2008, fara de care tara ar fi fost in faliment.

Ungaria a primit in octombrie 2008 un imprumut de 20 de miliarde de euro din partea UE, FMI si Bancii Mondiale, cu conditia reducerii deficitului bugetar la 3,8% din PIB in 2010 si la 2,8% in 2011.

Statul ungar a primit peste doua treimi din fonduri, dar a anuntat in februarie ca renunta la ultimele doua transe, preferand sa se finanteze de pe pietele financiare.

Varga a precizat ca autoritatile de la Budapesta s-au angajat sa mentina deficitul bugetar sub 3,8% din PIB in 2010 si a aratat ca Ungaria este deschisa dialogului cu FMI.

Pentru 2011, obiectivul privind deficitul bugetar va fi anuntat in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, dupa Consiliul European care va avea loc in octombrie.

Ministrul Economiei Gyorgy Matolcsy a declarat joi ca Ungaria nu intentioneaza sa mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB in 2011, daca alte state vor obtine permisiunea sa aiba un deficit mai mare. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#ungaria, #economie, #fmi, #relansare, #imprumut , #stiri FMI