Ungaria vrea cota unica de 16%

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 01:17
1097 citiri
Ungaria vrea cota unica de 16%

Premierul ungar Viktor Orban a prezentat in parlament un plan de actiune pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, relateaza corespondentul RRA citat de RADOR. In Ungaria, guvernul pregateste masuri pentru a mentine deficitul bugetar la 3,8% din PIB, asa cum a convenit cu FMI, potrivit Newsin.

In conditiile in care saptamana trecuta autoritatile estimau ca deficitul ar putea sari de 7% si au existat chiar voci din partidul de guvernare care au spus ca Ungaria ar putea ajunge in situatia Greciei, premierul Viktor Orban a prezentat marti in Parlament un plan de actiune pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat.

Este vorba despre un set de masuri, printre care plafonarea salariilor bugetarilor, introducerea unei cote unice de impozitare de 16% si taxarea suplimentara a bancilor.

Seful Executivului de la Budapesta a declarat in fata parlamentarilor ca Ungaria trebuie sa se concentreze pe un capitalism productiv in economie si ca trebuie schimbate bazele sistemului fiscal: "Cea mai mare problema a economiei ungare este nivelul datoriei statului.

In opt ani, nivelul datoriei statului ungar a fost ridicat de la 53 la aproape 80%. Acesta este un atentat nu doar impotriva maghiarilor de astazi, ci si a generatiilor viitoare" - a spus Viktor Orban, referindu-se la guvernele anterioare.

El a anuntat nu mai putin de 29 de masuri planificate de cabinetul sau. Printre acestea se numara introducerea unei cote unice de 16% de impozitare a veniturilor personale, reducerea impozitului pe profit platit de companii de la 19 la 10% si eliminarea a zece taxe auxiliare, precum si acordarea unor facilitati producatorilor si IMM-urilor.

Totodata, Viktor Orban a precizat ca propune introducerea unui plafon pe veniturile din sectorul public si pe cele ale angajatilor Bancii Nationale, precum si o reducere cu 15% a cheltuielilor cu salariile, achizitiile facute de institutiile publice sa fie stopate, anumite sporuri sa fie impozitate cu 98%, iar fondurile de la buget destinate partidelor sa fie reduse si ele cu 15 procente. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ungaria, #criza, #grecia, #cota unica , #stiri FMI