Ungaria va cere in aceasta luna a doua transa din imprumutul de la UE

Vineri, 13 Martie 2009, ora 17:49
1054 citiri
Ungaria va cere in aceasta luna a doua transa din imprumutul de la UE

Ungaria va cere pana la sfarsitul lui martie 2 miliarde de euro, a doua transa a imprumutului de 6,5 miliarde euro obtinut anul trecut de la Uniunea Europeana (UE), a anuntat vineri un comunicat al ministerului ungar de finante, citat de Reuters. 

Ministerul ungar de finante a mai precizat ca Ungaria a semnat in 11 martie un acord cu UE despre conditiile de politica economica impuse pentru accesarea transelor trei si patru din imprumut, care au fost modificate pentru ca in ultimele luni s-au inrautatit perspectivele privitoare la exporturi.

Ungaria a obtinut in noiembrie 2008, de la FMI, UE si Banca Mondiala, cel mare pachet de sprijin pentru o economie emergenta de la declansarea crizei, in valoare de 20 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la FMI. Anterior, Ungaria mai primise 5 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE).

In conditiile crizei, Ungaria a fost nevoita, pentru a indeplini conditiile stricte de deficit bugetar, sa recurga la majorari de taxe, principalele masuri vizand cresterea TVA cu trei puncte procentuale, la 23%, incepand cu 20 iulie 2009, si majorarea impozitului pe profit, de la 16% la 19%. In schimb, a fost eliminat "impozitul pe solidaritate", introdus in 2006 si care era de 4%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ungaria, # transa, # ue, # imprumut, # pachet sprijin , #stiri FMI