Ungaria trebuie sa actioneze rapid pentru salvarea locurilor de munca

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 10:41
1111 citiri
Ungaria trebuie sa actioneze rapid pentru salvarea locurilor de munca

Guvernul Ungariei va trebui sa actioneze rapid pentru temperarea crizei la nivel national, in caz contrar investitorii ar putea parasi piata si stabilitatea monetara va fi amenintata, asemenea sigurantei financiare a mii de persoane, a declarat joi premierul Gordon Bajnai, citat de Reuters. 

Ungaria va trebui sa reduca rapid cheltuielile, sa schimbe sistemul de taxe si sa creasca forta de munca pentru inlaturarea celei mai mari incetiniri a cresterii economice din ultimii 20 de ani, a declarat Bajani pentru cotidianul Nepszabadsag.

"Cel mai important lucru ese faptul ca ne e clar ca performanta economica va fi mai slaba decat ne asteptam in februarie", a mai spus premierul, in primul sau interviu de cand a preluat marti functia de la Ferenc Gyurcsany.

Anul trecut, Ungaria a devenit primul stat din Uniunea Europeana care a cerut ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si a primit un pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari.

Analistii au estimat ca Ungaria ar trebui sa reduca cheltuielile cu pana la 600 miliarde forinti anul acesta, pentru acoperirea gaurilor din buget si mentinerea deficitului bugetar sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB) impusa de FMI.

Bajani a declarat anterior ca reducerile vor afecta pensiile, salariile din sectorul public si ajutorul social, inclusiv cel acordat pentru cresterea copiilor, dar si alte domenii.

Guvernatorul adjunct al bancii centrale, Julia Kiraly, a spus recent ca Ungaria se va confrunta, cel mai probabil, cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimele doua decenii, din cauza scaderii exporturilor catre Europa Ocidentala, cererii slabe la nivel national si cresterii somajului.

Banca nationala a Ungariei si ministerul finantelor asteapta o comprimare a economiei cu 3,5% in 2009, dar oficialii sunt de parere ca scaderea ar putea fi mai puternica, fiind nevoie de alte reduceri ale cheltuielilor din partea guvernului, pentru prevenirea unui deficit bugetar excesiv.

Analistii sunt de parere ca produsul intern brut (PIB) ar putea scadea cu pana la 6%. Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala.

Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu Fondul Monetar International. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#cheltuieli, #deficit, #exporturi, #fmi, #pib, #reducere, #ungaria , #stiri FMI