Ungaria primeste fonduri de la FMI

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 10:00
1765 citiri
Ungaria primeste fonduri de la FMI

Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominiqe Strauss-Kahn, a anuntat ca institutia va acorda, in urmatoarele zile, un "ajutor financiar substantial" Ungariei, relateaza AFP. "O delegatie a FMI si autoritatile ungare, in stransa legatura cu Uniunea Europeana, au ajuns la un acord in linii mari privind o serie de masuri care vor reda increderea, care vor sustine stabilitatea pe termen scurt a economiei ungare si care ii vor imbunatati potentialul de crestere pe termen lung", a anuntat Strauss-Kahn intr-un comunicat dat publicitatii ieri.


"Un ajutor substantial importat, pentru a sustine aceste masuri puternice, va fi anuntat cand programul va fi finalizat, in urmatoarele zile", a precizat el.


Anuntul, la cateva ore dupa ce FMI a acodat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde de dolari, conditionat de adoptarea unor masuri anticriza, face din Ungaria a patra tara care primeste un ajutor FMI din luna septembrie, dupa Georgia si Islanda.


In urma cu doua saptamani, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a salutat oferta de sustinere formulata de FMI si de UE pentru a ajuta tara sa sa faca fata crizei financiare. UE a propus sa acorde pana la cinci miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari) bancii centrale ungare (MNB), pentru a-i permite sa salveze bancile din tara, dar presedintele MNB, Andras Simor, a anuntat astazu ca nu intentioneaza sa foloseasca acest credit primit de la Banca Centrala Europeana (BCE).


Duminica, Strauss-Kahn a precizat ca si unele tari europene vor participa la ajutarea Ungariei. "Masurile luate in calcul pentru Ungaria justifica nivelul exceptional de acces la resursele Fondului", a spus el.


Responsabilii politici ungari si analistii sunt de parere ca tara este inca departe de a se prabusi si ca sectorul bancare este stabil, dupa doi ani de austeritate. Totusi, gradul ridicat de indatorare si atacurile impotriva forintului pe pietele de schimb au determinat MNB sa ridice cu trei puncte rata dobanzii de referinta, pana la 11,5%.


Si alte doua tari, Belarusul si Pakistanul, au cerut ajutor FMI, care a anuntat ca in acest context exceptional de criza ar putea sa flexibilizeze conditiile pentru acordarea de asistenta.