Ungaria: FMI nu are niciun cuvant de spus despre modul in care este atinsa tinta de deficit

Marti, 20 Iulie 2010, ora 17:47
1517 citiri
Ungaria: FMI nu are niciun cuvant de spus despre modul in care este atinsa tinta de deficit

Fondul Monetar International (FMI) nu are niciun cuvant de spus in legatura cu modul in care Ungaria atinge obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 3,8%, a declarat, marti, premierul ungar Viktor Orban, citat de Mediafax.

Ungaria va respecta tinta de deficit negociata cu Fondul pentru 2010, insa va decide singura modul in care va face acest lucru, a afirmat Orban.

"Exista un singur lucru mentionat in acordul Ungariei cu FMI si anume ca trebuie sa avem un deficit de 3,8% in acest an.

In afara de aceasta, in orice alta privinta, discutiile cu FMI nu au niciun impact.

Intelegerea nu prevede modul in care trebuie sa atingem acest obiectiv", a spus premierul.

Selectia si momentul reformelor sunt responsabilitatea exclusiva a Ungariei, a precizat el.

Pietele financiare au fost marti mai linistite decat luni, insa guvernul nu a reusit sa atraga in cadrul unei vanzari de titluri de trezorerie intreaga suma popusa.

Analistii considera ca esecul executivului de a-si asigura finantarea necesara indica incertitudinile legate de situatia fiscala a Ungariei.

Forintul s-a stabilizat dupa ce luni a pierdut 3%. Totodata, Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat, marti, ca exista riscul extinderii neincrederii investitorilor la nivelul regiunii, iar premierii Poloniei si Cehiei au subliniat importanta disciplinei fiscale.

Stabilitatea fiscala este cruciala, a spus premierul ceh, Petr Necas, dupa o intalnire cu omologul sau ungar, Viktor Orban.

"Stabilizarea fiscala a bugetelor este de importanta majora si ma bucur sa aflu ca suntem cu totii constienti de aceasta responsabilitate", a declarat el.

Seful executivului de la Varsovia, Donald Tusk, a indemnat toate tarile din Europa Centrala sa-si imbunatateasca performantele fiscale fara teama de fluctuatiile valutare pe termen scurt. 

#ungaria, # fmi, # tinta, # deficit , #stiri FMI