UGIR-1903: declinul economiei va fi mai mare de -1,9%

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 13:37
1420 citiri
UGIR-1903: declinul economiei va fi mai mare de -1,9%

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) apreciaza ca declinul economiei romanesti la finalul anului ar putea fi mai accentuat decat estimarea de -1,9% si considera depasita constructia bugetara pentru 2011 pe care se bazeaza guvernul, potrivit unui comunicat emis joi de uniune, transmite NewsIn.

"Apreciem ca declinul economiei romanesti in anul 2010 va fi mai accentuat decat estimarea de -1,9%.

Previziunile expertilor independenti, ca si ai marilor banci, prognozeaza o scadere a PIB de 3% in acest an si o reducere de 1,8% in anul urmator, valori mult apropiate de realitatea economica din Romania", au spus reprezentantii UGIR.

Astfel, UGIR-1903 considera necesara reanalizarea parametrilor economici ai constructiei bugetare pentru anul 2011 in care tinta de deficit bugetar de 4,4%, prevazuta prin acordul semnat cu Fondul Monetar International (FMI), nu poate fi atinsa decat pe seama reducerii investitiilor, a cresterii arieratelor sau a majorarii taxarii firmelor si a cetatenilor.

Totodata, UGIR-1903 apreciaza ca pentru anul 2011 este posibila totusi o relaxare a tintei de deficit bugetar care sa permita directionarea unor fonduri exclusiv catre reducerea arieratelor in economie si in investitii, dar in niciun caz spre consum.

Astfel, uniunea solicita reluarea de urgenta a dialogului social cu patronatele si sindicatele pentru stabilirea si directionarea corecta si responsabila a fondurilor necesare reluarii cresterii economiei si solicita ca acordurile convenite cu patronatele si sindicatele sa fie incluse in propunerea de acord de orice tip ce se va incheia cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"Suntem convinsi ca o pozitie flexibila in negocierile cu FMI si expertiza sa vor putea contribui la o constructie bugetara realista pentru anul 2011, capabila sa sustina relansarea activitatii economice in Romania, conditie esentiala pentru noi locuri de munca, in special in sectorul privat", au mai spus reprezentantii UGIR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#1903, #criza, #economie, #ugir , #stiri FMI