UGIR-1903 cere Guvernului sa actualizeze masurile anticriza

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 16:30
1190 citiri
UGIR-1903 cere Guvernului sa actualizeze masurile anticriza

Uninunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 cere Guvernului sa reia imediat dialogul cu partenerii sociali pentru actualizarea planului de masuri anticriza potrivit situatiei economice reale la sfarsitul trimestrului I, a declarat, marti, presedintele Uniunii, Ioan Cezar Coraci.

"Cerem Guvernului Romaniei sa reia imediat dialogul cu partenerii sociali pentru actualizarea planului de masuri anticriza potrivit situatiei economice reale la sfarsitul trimestrului I si pentru monitorizarea in continuare a efectelor masurilor luate", a spus presedintele UGIR-1903.

Acesat a mai spus ca miscarea patronala considera ca actualele masuri nu fac decat sa puna in pericol stabilitatea economica si sociala, sa amplifice somajul si sa agraveze situatia in care se afla Romania.

"Desi UGIR-1903 a inteles si acceptat necesitatea stabilirii in aceasta perioda a unui acord de imprumut cu Fondul Monetar International si alti creditori, lipsa de transparenta a termenilor si conditiilor in care urmeaza sa se realizeze acesta ridica mari semne de intrebare mediului de afaceri asupra modului de negociere si a sustenabilitatii masurilor convenite.

Astfel, UGIR-1903 este ingrijorata de lipsa de perspectiva a reluarii creditarii in Romania, atat in lei cat si in valuta pe fondul absentei informatiilor relevante asupra acordului de imprumut convenit", a mai spus Coraci.

Referindu-se la introducerea impozitului forfetar, Ioan Cezar Coraci a spus ca in contextul crizei economice actuale din Romania aceasta masura este antieconomica, nu isi gaseste corespondent in masurile luate de alte state, si exista alte modalitati si zone din care se pot majora veniturile bugetare.

"Chiar daca, MFP a preluat ideea transelor de impozitare propusa de UGIR-1903, a refuzat sa accepte impozit zero pentru microintreprinderile cu venituri foarte mici , 0 - 52.000 lei. Aceste firme se afla deja intr-o situatie foarte dificila si calcule economice elementare arata ca pentru acestea aplicarea cotei de impozitare de 2.200 lei sa determine disparitia multora dintre ele", a mai spus presedintele UGIR-1903.

Potrivit datelor prezentate de UGIR-1903, in intervalul ianuarie - februarie 2009, comparativ perioada similara a anului 2008, productia industriala a scazut cu 11,7%, volumul constructiilor a crescut cu 5,5%, comertul si serviciile au scazut cu 6,1%.

#anticriza, #creditare, #fmi, #forfetar, #masuri, #somaj , #stiri FMI