UE vrea ca FMI sa isi majoreze contributia

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:03
1306 citiri
UE vrea ca FMI sa isi majoreze contributia

Liderii europeni sunt "aproape de un acord" pentru cresterea contributiei la Fondul Monetar International (FMI) cu 75 de miliarde de dolari, pentru a se putea face fata cererilor tot mai numeroase de imprumut din partea statelor afectate de criza, a declarat joi un diplomat european, citat de AFP.

"Aceasta propunere" este discutata in prezent, a precizat diplomatul, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Bruxelles. "Nu am hotarat nimic inca, dar se doreste foarte mult cresterea resurselor financiare ale FMI", a declarat, la randul sau, premierul finlandez Matti Vanhanen, care a adaugat ca suma prevazuta este in jur de 75 de miliarde de dolari.

"UE este pregatita pentru un efort de aproximativ 75 de miliarde de dolari", a precizat o sursa franceza. "Acesta ar putea fi realizat daca si alte state din grupul G20, in special China si Statele Unite, ar fi dispuse sa faca eforturi", a adaugat sursa.

Suma de 75 de miliarde de dolari este mult mai mica decat cea prevazuta initial, care ajungea si la 100 de miliarde, sub forma liniilor de credit puse la dispozitia FMI.

Aceste fonduri reprezinta contributia europeana la dublarea prevazuta a resurselor FMI de catre statele din institutie, de la 250 la 500 de miliarde de dolari. Aceasta chestiune va fi subiectul principal de discutii la viitorul summit G20, din 2 aprilie, la Londra.

FMI a subliniat in mai multe randuri ca resursele sale si, deci, capacitatea sa de a da imprumuturi tarilor aflate in dificultate, risca sa se epuizeze, in cazul in care criza se va prelungi. Institutia a semnat deja un acord cu Japonia, care a acceptat sa-i ofere un imprumut de pana la 100 de miliarde de dolari.

La randul lor, Statele Unite au sugerat ca fondurile FMI ar trebui triplate, ajungandu-se astfel la 750 de miliarde de dolari.

 

#ue, # acord, # fmi, # majorare contributie, # fonduri , #stiri FMI