UE solicita dublarea fondurilor pentru FMI la 500 miliarde dolari

Vineri, 20 Martie 2009, ora 15:07
1826 citiri
UE solicita dublarea fondurilor pentru FMI la 500 miliarde dolari

Liderii din cadrul Uniunii Europene (UE) vor cere economiilor dezvoltate si emergente din G20 sa dubleze la 500 miliarde dolari fondurile disponibile pentru Fondul Monetar International (FMI), pentru a combate recesiunea mondiala, arata textul unei declaratii publicat vineri, relateaza Reuters.

Liderii UE au mai convenit, cu ocazia unui summit de doua zile de la Bruxelles, sa dubleze fondul de criza pentru statele UE aflate in dificultate la 50 miliarde euro. Letonia si Ungaria au avut deja acces la fonduri, si se estimeaza ca Romania va cauta, de asemenea, ajutor.

Declaratia respinge presiunile exercitate de Statele Unite pentru majorarea pachetelor de stimuli economici in Europa si subliniaza ca prioritatea ramane de a implementa planurile actuale de redresare si de a reduce cheltuielile bugetare.

"Acum este momentul sa implementam toate aceste pachete si promisiuni, deci nu cred ca este timpul sa realizam alte planuri de stimuli", a declarat premierul estonian, Andrus Ansip.

Oficialii europeni au raspuns calm la comentariile unui membru al parlamentului german, potrivit carora tarile din zona euro au trasat un plan prin care sa previna falimentul unor state ce utilizeaza moneda unica , Irlanda si Grecia fiind principalele vizate.

"Aceasta este o problema teoretica. Nu se va intampla", a spus premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, despre riscul de faliment. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, # dublare fonduri, # fmi, # recesiune , #stiri FMI