UE si FMI au urcat la 3,9% tinta pentru deficitul public al Ungariei

Luni, 18 Mai 2009, ora 17:12
1503 citiri
UE si FMI au urcat la 3,9% tinta pentru deficitul public al Ungariei

Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) au permis Ungariei sa aduca deficitul public la 3,9% din produsul intern brut (PIB) in 2009, dupa ce Budapesta a coborat la 6,7% estimarile sale privind comprimarea economiei tarii, a anuntat ministerul ungar al finantelor, relateaza AFP, potrivit Newsin.

Guvernul a indicat ca economia se va comprima cu mai mult de 5,5-6% cat fusese anticipat anterior, ceea ce face imposibil de respectat o tinta de 2,9% pentru deficitul public din acest an, a precizat ministerul ungar.

FMI si UE au acceptat sa relaxeze plafonul pentru deficit, luni, la a doua vizita de control din cadrul planului international de sustinere de 20 miliarde euro acordat in toamna Ungariei, pentru a-i permite sa faca fata crizei financiare si economice mondiale.

Fondul este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale din programele de creditare a Romaniei, Letoniei si Ungariei, ca urmare a inrautatirii conditiilor economice, declara sambata un oficial FMI.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI). Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala.

Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu FMI. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, # fmi, # conditii, # pib, # economie, # ungaria , #stiri FMI