UE: mecanism de ajutor pentru statele cu probleme din zona euro?

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 12:05
1548 citiri
UE: mecanism de ajutor pentru statele cu probleme din zona euro?

Uniunea Europeana ar putea fi nevoita sa elaboreze un mecanism de sprijinire a statelor membre aflate in dificultati de finantare, fara a permite insa guvernelor sa se relaxeze si sa nu remedieze dezechilibrele din finantele publice, a declarat joi presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, precizeaza Mediafax.

"Am recurs la aceste imprumuturi (pentru Grecia) deoarece nu exista alta solutie care sa se incadreze in Tratatul European (de la Maastricht). Pe viitor, vom fi nevoiti sa instalam un mecanism european, fara a permite unor state membre sa se relaxeze si sa nu-si echilibreze bugetele", a afirmat Juncker intr-un interviu pentru ziarul spaniol Expansion, preluat de Reuters.

Juncker, care prezideaza grupul ministrilor de Finante din zona euro, a adaugat ca modificarea Tratatului nu este exclusa ca solutie pentru acest impas.

Oficialul luxemburghez a calificat totodata pachetul de ajutor extern convenit de statele din zona euro pentru Grecia drept "credibil".

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit, la sfarsitul saptamanii trecute, sa acorde Greciei un ajutor de 30 de miliarde de euro in acest an, sub forma unor imprumuturi pe trei ani de la statele membre, daca guvernul elen ar solicita sprijin extern.

Comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, a oferit joi asigurari ca Grecia nu va intra in default (incapacitate de plata) pe datoria de stat si ca nu exista motive de indoiala privind implicarea Germaniei in pachetul de ajutor destinat statului elen.

"Nu va fi niciun default", a declarat Rehn la Bruxelles, subliniind astfel ca default-ul Greciei nu intra in discutie.

Rehn s-a declarat increzator ca Germania si-a asumat un angajament ferm de a ajuta Grecia alaturi de celelalte state din zona euro, daca guvernul elen va solicita sprijin, pe care il va respecta, desi un economist german a anuntat deja ca va contesta pachetul de imprumuturi la Curtea Constitutionala de la Berlin, deoarece initiativa ar incalca Tratatul de la Maastricht.

Ajutorul acordat Greciei ar fi finantat de statele din zona euro in cuantum proportional cu PIB-ul fiecarei tari, Germania suportand astfel cea mai mare povara.

Statul german ar trebui sa contribuie cu 8,4 miliarde euro la cele 30 miliarde euro oferite de UE, alaturi de alte 15 miliarde euro de la FMI.

"Nu am niciun motiv sa ma indoiesc de angajamentul Germaniei, daca va fi nevoie", a afirmat Rehn.

#ue, #grecia, #ajutor, #zona, #euro, #state , #stiri FMI