UE, FMI si BERD ar putea ajuta Ucraina sa plateasca gazele rusesti

Marti, 23 Iunie 2009, ora 13:55
1202 citiri
UE, FMI si BERD ar putea ajuta Ucraina sa plateasca gazele rusesti

Reprezentatii Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza posibilitatea acordarii unui imprumut de patru miliarde dolari Ucrainei pentru plata importurilor de gaze naturale rusesti, potrivit The Times.

Compania ucraineana de stat Naftogaz nu are fonduri pentru a plati importurile de gaze naturale din Rusia de luna viitoare, precizeaza Mediafax.

In conditiile in care plata este scadenta la 7 iulie, companiile energetice din Europa se tem ca Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, va intrerupe tranzitul prin gazoductele care trec prin Ucraina, punandu-le in pericol eforturile de a face rezerve de combustibil pentru iarna viitoare.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sfatuit statele UE sa-si faca planuri de urgenta in ceea ce priveste importul de gaze si sa se pregateasca pentru ce e mai rau.

"Nu trebuie sa ajungem la o alta criza a gazelor naturale. Exista riscul declansarii unei noi crize majore in doar cateva saptamani, nu luni, si trebuie sa protejam cetatenii Europei", a afirmat Barroso.

Ucraina trebuie sa importe 19 miliarde de metri cubi de gaze pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru iarna.

Guvernul a recunoscut ca nu are bani pentru a acoperi nota de plata din luna iulie catre Gazprom, in conditiile in care fondurile asigurate printr-un program de ajutor de la FMI au fost cheltuite.

Comisia va organiza, la finele acestei saptamani, o intalnire cu mai multi creditori, companii de gaze si reprezentanti ai autoritatilor de la Kiev si Moscova pentru a preveni stoparea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, in iulie.

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a declarat la mijlocul lunii iunie ca Ucraina are nevoie de finantari in valoare de patru miliarde de dolari pentru inmagazinarea de gaze naturale in depozitele subterane si spera sa atraga fondurile de la banci europene.

Moscova a cerut UE sa cofinanteze un imprumut Ucrainei, pentru a evita repetarea conflictului ruso-ucrainean pe tema gazelor din luna ianuarie, din cauza caruia au fost sistate livrarile catre Europa.

Gazele rusesti asigura un sfert din necesarul de consum din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#berd, #fmi, #gaze, #rusesti, #ucraina, #ue , #stiri FMI