UE este de acord sa ajute Romania, dar impreuna cu FMI

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:23
1402 citiri
UE este de acord sa ajute Romania, dar impreuna cu FMI

Uniunea Europeana a anuntat marti ca este gata sa acorde ajutor Romaniei pentru a combate o posibila criza financiara, dar arata ca acest ajutor trebuie sa faca parte dintr-un pachet de multilateral de finantare care include FMI, informeaza Reuters.

"Presedintia UE si Comisia exprima (...) disponibilitatea de a sprijini Romania pentru evitarea riscurilor de crestere a presiunilor asupra pietei si pentru obtinerea unei rectificari sistematice a dezechilibrelor", a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat.

"Comisia poarta consultari intense cu autoritatile romane si FMI pentru a dezvolta un raspuns comun pentru consolidarea situatiei macroeconomice si pentru sprijinirea echilibrului balantei de plati", arata comunicatul. Bruxelles-ul precizeaza insa ca orice ajutor va veni "sub forma unui pachet proactiv de finantare multilaterala de siguranta".

"Asistenta financiara este conditionata de angajamentul ferm al autoritatilor romane de a implementa un program de masuri de sprijin", atrage atentia Comisia Europeana. "Este nevoie in mod clar de mobilizarea tuturor partilor interesate si a instrumentelor politice, in scopul continuarii asigurarii stabilitatii macroeconomice si financiare, precum si a consolidarii si sustenabilitatii fiscale", subliniaza CE.

"Implementarea conditiilor de politici asupra carora se va cadea de acord in contextul mecanismului de asistenta financiara al UE va fi monitorizata de Comisie in colaborare cu Comitetul economic si financiar", arata comunicatul obtinut de NewsIn.

Reuters comenteaza ca putine detalii ale potentialului plan de salvare pentru Romania au fost facute publice, dar agentia citeaza o sursa diplomatica din Uniunea Europeana apropiata negocierilor cu UE si FMI care a declarat ca s-ar putea ajunge foarte repede la o intelegere, daca Romania va accepta conditiile impuse.

Intrebata marti de NewsIn daca situatia Romaniei - cu o datorie a sectorului privat de 24 de miliarde de euro - va permite impunerea de conditii diferite fata de Letonia si Ungaria, unde datoria publica era marea problema, Amalia Torres, purtatoare de cuvant a CE, a raspuns: "Nu stiu daca situatia difera. In orice caz, mecanismele utilizate sunt aceleasi", a subliniat ea.

Dupa cum arata memorandumurile de intelegere semnate anul trecut de guvernele de la Budapesta si Riga, UE a conditionat acordarea transelor de imprumut de reducerea deficitului bugetar si de impunerea unor politici fiscale restrictive. Indeplinirea conditiilor este monitorizata atat de FMI, cat si de UE.

O delegatie a FMI este asteptata miercuri la Bucuresti.

Mecanismul de asistenta financiara introdus prin in Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului implementeaza mecanismul prevazut in articolul 119 din tratat prin care UE poate acorda asistenta reciproca statelor membre din afara zonei euro in caz de dificultati sau in cazul riscului aparitiei unor dificultati grave pentru balanta de plati a unui stat membru, provenind fie dintr-un dezechilibru global al balantei, fie din natura devizelor de care acesta dispune .

#ajutor, #combatere, #criza, #fmi, #romania, #ue , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați