UE ar trebui sa fie solidara cu statele afectate de criza

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 09:23
1581 citiri
UE ar trebui sa fie solidara cu statele afectate de criza

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) ar trebui sa dea dovada de solidaritate fata de orice tara membra care are nevoie de sprijin financiar, a declarat marti un oficial spaniol pentru probleme legate de Uniunea Europeana, potrivit Reuters.

Intrebat daca UE ar fi pregatita sa acorde sustinere financiara statelor care se confrunta cu riscul intrarii in incapacitate de plata sau al unei deprecieri serioase a monedelor nationale, secretarul de stat spaniol pentru UE, Lopez Garrido, a spus ca blocul european ar trebui sa faca toate eforturile necesare ca sa ajute.

"Daca o tara ajunge intr-o situatie cum este, de execmplu, cea a Islandei, cred ca intreaga uniune ar trebui sa analizeze chestiunea, sa o analizeze si sa ia o serie de masuri de solidaritate cu acea tara", a declarat Lopez Garrido, in cadrul unui interviu acordat Reuters, avertizand si cu privire la pericolele de "abandon social" in cadrul Uniunii Europene.

Comentariile oficialului spaniol au survenit in contextul in care Romania a cerut ajutor financiar de la Comisia Europeana si de la Fondul Monetar International (FMI).

O sursa europeana a spus ca un acord in acest sens ar putea fi incheiat rapid.

Comisia Europeana a pledat pentru sustinerea tarilor est-europene care se confrunta cu probleme pe o baza individuala, dar a respins un plan mai amplu vizand protectia per ansamblu a regiunii.

Multi analisti sunt, de asemenea, nesiguri in ce masura Germania, cea mai mare economie din UE, va fi dispusa sa ofere fonduri de sprijin.

#UE, #financiar, #CE, #germania, #ajutor, #Romania , #stiri FMI