UE aproba crearea fondului de urgenta pentru zona euro

Marti, 08 Iunie 2010, ora 11:40
999 citiri
UE aproba crearea fondului de urgenta pentru zona euro

Ministrii de finante din Zona euro au acordat luni aprobarea finala fondului de urgenta in valoare de 440 de miliarde de euro destinat tarilor membre aflate in dificultate, dupa criza elena, relateaza NewsIn.

Acordul prevede infiintarea unei entitati, un "vehicul de salvare", care va exista timp de cel putin trei ani si va imprumuta bani de pe piete, pe care ii va oferi apoi statelor cu probleme.

Creditele vor fi garantate de tarile membre ale Zonei euro proportional cu participatia lor la BCE.

In acelasi timp, Fondul Monetar International, implicat profund in prezent in salvarea Zonei euro, a cerut Europei sa isi reglementeze mai bine sectorul bancar si sa mearga mai departe decat actualele propuneri pentru administrarea comuna a bugetelor nationale, relateaza Wall Street Journal.

Concluziile reuniunii la nivel inalt ce a avut loc luni seara, la Luxembourg, au adus practic Zona euro, formata din 16 tari, mai aproape de o uniune fiscala: introducand un instrument de salvare care vizeaza sa primeasca un calificativ maxim de la agentiile de rating, Germania, Franta si alte tari puternice mizeaza practic pe calificativele lor mari pentru a sustine alte tari din Zona euro care se bucura de mai putina incredere pe piete.

Acest vehicul de salvare a euro reprezinta cea mai mare parte din pachetul stabilizare in valoarea de 750 de miliarde de euro aprobat luni, la care participa si FMI si Comisia Europeana.

Oficializarea acordului ar putea linisti intr-o oarecare masura pietele in legatura cu capacitatea Zonei euro de a oferi bani.

Oficialii europeni au discutat saptamani la rand cum ar trebui sa fie repartizate eventualele pierderi si ce garantii trebuie oferite pentru acest vehicul de salvare.

Raspunsul ar ajuta la a determina de cata protectie se bucura cei care crediteaza entitatea si, in schimb, ce dobanda pot cere.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, a declarat ca tarile europene sunt dispuse sa garanteze cu 20% mai mult decat cota parte pe care o detin in BCE.

El a precizat ca acesta este unul dintre elementele necesare pentru a asigura obtinerea calificativului maxim de la agentiile de rating.

Un alt element important este "rezerva de bani lichizi pentru a oferi" inca o masura de protectie pentru garantii, se arata in comunicatul ministrilor de finante din Zona Euro.

In cursul reuniunii de luni, ministrii de finante au mai aprobat examinarea bugetelor nationale la nivel de UE in primavara fiecarui an si introducerea de noi sanctiuni vizand tarile cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate dupa criza elena care a dus la o depreciere importanta a euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #finante, #ministrii, #zona , #stiri FMI