Ucraina, in pragul falimentului. Guvernul vinde masinile ministerelor

Joi, 06 Martie 2014, ora 08:47
1458 citiri
Ucraina, in pragul falimentului. Guvernul vinde masinile ministerelor

Guvernul ucrainean, care incepe negocieri de urgenta cu FMI pentru evitarea falimentului tarii, a anuntat miercuri vanzarea majoritatii celor 1.500 de masini aflate in proprietatea ministerelor, pentru reducerea costurilor, relateaza AFP.

"Trecem la practica existenta in mod curent in lume, cu o masina pentru un ministru. Toate celelalte masini vor fi vandute, iar soferii din pacate vor fi concediati", a explicat ministrul de Finante, Oleksandr Slapak.

Guvernul are un parc de 1.500 de masini

Ministrul a precizat ca guvernul are un parc de 1.500 de masini si spera sa obtina din vanzare 40 de milioane de grivna (3 milioane euro).

Aceasta masura, care va aduce venituri modeste comparativ cu necesarul de finantare al Ucrainei, este mai mult simbolica, pentru a demonstra vointa autoritatilor de a se rupe de stilul regimului Ianukovici si a redresa finantele tarii.

Slapak a estimat ca tara va avea nevoie in acest an de 10 miliarde de dolari pentru onorarea obligatiilor financiare.

Potrivit datelor Trezoreriei ucrainene, publicate miercuri de agentia rusa Interfax, veniturile bugetare ale Ucrainei au scazut cu 4,2% in primele doua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cheltuielile cu 2,5%.

Veniturile atrase din colectarea TVA au coborat cu 25%

O delegatie a FMI a sosit marti la Kiev pentru discutarea unui plan de salvare financiara a Ucrainei. Autoritatile de la Moscova au suspendat un ajutor de 15 miliarde de dolari acordat Ucrainei in decembrie, din care nu au furnizat decat 3 miliarde de dolari.

FMI cere in schimbul sprijinului financiar masuri dureroase de reforma, in special majorarea pretului gazelor pentru populatie. O alta solicitare a FMI este cotatia libera a monedei, acceptata de facto de autoritatile de la Kiev.

#ucraina buget, #probleme ucraina, #guvern ucraina , #stiri FMI