Ucraina cere FMI un ajutor de urgenta, pentru a plati pensiile, salariile si obligatiile externe

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 17:28
1053 citiri
Ucraina cere FMI un ajutor de urgenta, pentru a plati pensiile, salariile si obligatiile externe

Ucraina a cerut Fondului Monetar International un ajutor de urgenta de circa doua miliarde de euro, pentru a putea plati pensiile si salariile si a-si indeplini obligatiile externe, evitand astfel pericolul ca si alte state din regiune sa fie afectate, relateaza Financial Times.

"Urmatoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrihorii Nemiria. "A astepta nu este o optiune. Costul lipsei de actiune este mai mare decat costul actiunii si ar putea agrava situatia in regiune", a avertizat el.

Avertismentul lui Nemiria pare sa aiba ca scop sa exercite presiuni asupra FMI, SUA si Uniunea Europeana, intr-o perioada dificila pentru piete financiare.

Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursa de ingrijorare dupa ce Dubai World a anuntat, spre surpriza generala, ca incearca sa obtina o restructurare a datoriei.

Bruxelles-ul este ingrijorat si de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, dupa criza din luna ianuarie.

Nemiria a refuzat sa dezvaluie daca Ucraina va intra in incapacitate de plata fara sustinerea FMI, dar a subliniat ca Guvernului ii va fi extrem de dificil sa plateasca salariile si pensiile si sa isi indeplineasca obligatiile externe, inclusiv platile lunare catre Rusia.

"Ar fi o greseala fatala daca vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.

Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa se contracte cu 15% anul acesta, fiind afectat de criza economica mondiala, ceea ce a obligat tara sa ceara ajutorul FMI si UE.

FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde promise, dar in urma cu doua luni a suspendat plata celei de a patra transe din imprumut, deoarece Kievul nu a implementat reformele economice cheie cerute, printre care un buget strict pentru anul 2010.

Politicienii ucraineni sunt profund divizati, in conditiile in care presedintele Viktor Iuscenko, premierul Iulia Timosenko si fostul premier Viktor Ianukovici sunt in campanie pentru alegerile prezidentiale de luna viitoare.

Eforturile pentru a ajunge la un consens privind politicile economice, pentru a-l prezenta FMI, au esuat, in special din cauza diferendelor dintre presedinte si premier - fosti aliati, dar in prezent dusmani declarati.

Tara este expusa si la presiuni din partea Rusiei, care a sistat in luna ianuarie livrarile de gaz catre Ucraina si catre Europa. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ucraina, # rusia, # plati, # fmi, # ajutor, # incapacitate plata , #stiri FMI