Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ucraina cere 5 miliarde de dolari imprumut de la Rusia

Ucraina cere 5 miliarde de dolari imprumut de la Rusia

Un nou scandal intre Ucraina si Rusia se extinde pe scena politica pe tema unui imprumut de 5 miliarde de dolari promis de Moscova pentru acoperirea deficitului bugetar al Ucrainei.

Guvernul ucrainean sustine ca poarta negocieri si cu SUA, UE, China si Japonia, pentru acordarea acestui imprumut, arata AFP.

Administratia prezidentiala din Ucraina acuza insa infractiuni juridice in negocierile cu Rusia, purtate fara aprobarea presedintelui Viktor Iuscenko.

Ministrul rus de Finante sustine ca a cerut guvernului de la Kiev sa aduca mai multe informatii despre problemele sale economice, inainte de a se lua in considerare orice cererea de a acordda un grant de cinci miliarde de dolari.

Fondul Monetar International a aprobat pe 5 noiembrie un imprumut de 16 miliarde de dolari catre Ucraina. Prima transa de 4,5 miliarde dolari a fost deja livrata.

Ucraina risca sa nu primeasca cea de-a doua transa a imprumutului de la Fondul Monetar International, din cauza ca nu si-a respectat angajamentele fata de organizatie, a declarat un responsabil al presedintiei ucrainene.

Decizia FMI legata de deblocarea celei de-a doua transe, ce se ridica la 1,9 miliarde dolari, urmeaza sa fie luata in 15 februarie.

Totodata, oficialul a infirmat zvonurile potrivit carora FMI intentioneaza sa solicite Ucrainei rambursarea primei transe a imprumutului, de 4,5 miliarde dolari, ce a fost acordata in noiembrie 2008.

In cadrul negocierilor dintre misiunea FMI, ce a vizitat Kievul saptamana trecuta, si autoritati, "nu a fost vorba de rambursare sau de sanctionarea Ucrainei ", a asigurat Jukovski.

Misiunea FMI, ce s-a intalnit cu presedintele Viktor Iuscenko si cu alti inalti responsabili ucraineni, cere in principal o reducere a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1791 ori
Citeste mai multe despreucraina fmi imprumut rusia deficit