Ucraina asteapta fonduri de 7 miliarde de dolari de la FMI in 2014

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 17:41
2058 citiri
Ucraina asteapta fonduri de 7 miliarde de dolari de la FMI in 2014

Ucraina va primi, probabil, 7 miliarde de dolari de la FMI in acest an, printr-un program de imprumut de pana la 18 miliarde de dolari, banii fiind destinati sustinerii bugetului si rezervelor bancii centrale, a declarat ministrul de Finante, Oleksandr Slapak.

Autoritatile de la Kiev vor sa obtina alte finantari de la tarile membre G7, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite, a spus el, citat de Bloomberg. Canada a promis un sprijin de 200 de milioane de dolari, iar Statele Unite au raspuns, de asemenea, pozitiv.

Guvernul se asteapta ca economia tarii sa inregistreze o contractie de 3% in 2014, al treilea an de recesiune incepand din 2008, in timp ce rezervele bancii centrale sunt la minimul a noua ani.

Ucraina a ajuns in martie la o intelegere preliminara cu FMI pentru un acord de pana la 18 miliarde de dolari pe doi ani, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari.

Statul are nevoie de circa 30 de miliarde de dolari pana in 2015 pentru a "echilibra situatia" financiara, a spus Slapak.

"Am indeplinit toate conditiile preliminare ale FMI si vom transmite acest mesaj colegilor nostri de la Fond", a afirmat el.

Moneda Ucrainei, grivna, s-a depreciat cu 38% fata de dolar in acest an, avand cea mai slaba evolutie dintre valutele urmarite de Bloomberg.

Grivna isi va reveni dupa finalizarea acordului cu Fondul, a spus ministrul. O delegatie ucraineana se va intalni cu directorul FMI, Christine Lagarde, pe 14 aprilie. Guvernul spera ca board-ul FMI sa aprobe imprumutul pentru Ucraina in aceasta luna.

Moneda a pierdut puternic din valoare in contextul a aproape cinci luni de instabilitate politica, proteste de strada violente in februarie si anexarea regiunii Crimeea de catre Rusia in martie.

Presedintele rus Vladimir Putin a amenintat, joi, cu oprirea livrarilor de gaze naturale catre Ucraina din cauza restantelor inregistrate de autoritatile de la Kiev, in timp ce NATO a informat ca la granita Ucrainei se afla aproximativ 40.000 de soldati rusi pregatiti pentru razboi.

#fonduri FMI Ucraina, #tari membre G7, #economie Ucraina, #finantare Ucraina , #stiri FMI