Turcia a ajuns vineri la un acord de principiu cu Fondul Monetar International (FMI) in ceea ce priveste conditiile unui nou imprumut de pana la 45 miliarde dolari, pentru ajutorarea statului turc sa depaseasca criza economica, scrie Reuters, citand rapoarte din presa.
Rapoartele media, care il citeaza pe ministrul turc al economiei, Mehmet Simsek, arata ca acordul va ajuta Turcia sa-si acopere nevoile de finantare externa. Cotidianul financiar Referans scrie ca Simsek a declarat ca spera ca acordul sa fie aprobat de FMI in urmatoarele doua-trei saptamani.
In acelasi timp, cotidianul Radikal releva ca imprumutul ar putea ajunge pana la 45 miliarde dolari, pentru o perioada de trei ani.
Discutiile cu FMI cu privire la un acord stand-by au fost suspendate in ianuarie din cauza problemelor ridicate de veniturile neinregistrate, cheltuielile guvernamentale si administrarea taxelor.
Ultima intelegere a Turciei cu FMI se referea la un pachet de sprijin de 10 miliarde dolari, insa aceasta a expirat in mai 2008.
Productia industriala din Turcia a scazut cu aproape 25% in februarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale relevate miercuri, marcand un declin record, care arata ca economia turca a fost afectata de o recesiune din ce in ce mai puternica.
In ultimele sase luni, FMI a aprobat imprumuturi de 60 miliarde dolari statelor din regiune, intre care Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina.
In urma ultimei intruniri a G20, a celor mai indsutrializate 20 de state, a fost decisa majorarea resurselor FMI la 750 miliarde dolari - cea mai importanta decizie luata in cadrul summitului de la Londra, mai ales pentru statele emergente din Europa, unde efectele crizei financiare mondiale au fost cele mai severe.
Anterior, presa de profil raportase ca Turcia este asteptata sa semneze si ea un acord pentru un imprumut de aproximativ 25 miliarde dolari, in timp ce Lituania a anuntat ca ar putea apela, de asemenea, la FMI pentru o finantare care sa o ajute sa-si echilibreze bugetul.