Turcia vede mai multa flexibilitate la FMI, dupa luni de negocieri

Joi, 12 Martie 2009, ora 16:08
1560 citiri
Turcia vede mai multa flexibilitate la FMI, dupa luni de negocieri

Fondul Monetar International (FMI) a inceput sa arate o anumita flexibilitate cu privire la unele subiecte abordate in discutiile cu Turcia pentru un acord, a declarat joi ministrul economiei, Mehmet Simsek, incurajand sperantele legate de un credit ce sa sustina economia, relateaza Reuters.

 

Negocierile Turciei cu FMI au fost suspendate oficial in ianuarie, din cauza dezacordurilor cu privire la conditiile unui imprumut, considerat necesar, in conditiile in care economia turca face eforturi sa reziste crizei economice mondiale.

Incheierea unui acord nu este, insa, asteptata inaintea alegerilor locale din 29 martie din Turcia, tara candidata la statul de membru al Uniunii Europene.

Intre timp, guvernul ar putea sa creeze un pachet de stimuli care sa revigoreze cererea, potrivit unor surse guvernamentale.

"Un program va fi creat, daca vom ajunge la un acord cu FMI. Daca nu se ajunge imediat la un acord, probabil ca se va intampla dupa alegeri", a spus Simsek, in cadrul unui interviu acordat CNN Turcia.

Pietele financiare si sefii companiilor din Turcia cer un nou program de creditare, care sa il inlocuiasca pe cel de 10 miliarde dolari ce a expirat in mai.

FMI a cerut o diminuare a cheltuielilor, in timp guvernul se teme ca reducerea cheltuielilor ar putea majora somajul, situat deja la un nivel maxim al ultimilor cinci ani, de peste 12%, si cauta politici fiscale mai flexibile, pentru a stimula cresterea.

Economia Turciei, care a crescut exploziv dupa criza financiara din 2001, a inceput sa incetineasca puternic anul trecut si ar putea intra in recesiune in 2009, ca urmare a scaderii exporturilor si cererii interne.

Joi, bursa din Turcia a scazut cu 2,5%, iar lira turceasca s-a depreciat cu 2% fata de dolar, dupa ce intreprinderea siderurgica Erdemir, principala firma de profil din Turcia, a afisat pierderi pe trimestrul al patrulea de 1,2 miliarde lire (680 milioane dolari).

Dupa discursul ministrului turc al economiei, lira a inceput sa se aprecieze.

 

#turcia, #flexibilitate, #subiecte, #acord , #stiri FMI