Tsipras se preda: Nu mai avem cu ce plati! Germania spune ca varianta Grexit face Europa de ras

Luni, 18 Mai 2015, ora 14:00
3022 citiri
Tsipras se preda: Nu mai avem cu ce plati! Germania spune ca varianta Grexit face Europa de ras
Foto: Bloomberg

Corespondenta interna dintre oficialii FMI arata ca Grecia nu mai are de unde strange bani pentru a onora platile catre creditori. Copia unui document intern al Fondului dezvaluie ca Atena nu are cum sa plateasca transa din 5 iunie a imprumutului si starneste agitatie in randul creditorilor.

Un astfel de eveniment ar declansa incapacitatea de plata a Greciei, ducand in cele din urma la iesirea tarii din zona euro, iar acest scenariu pare sa nu mai fie privit cu atata indiferenta de Berlin, arata ziarul The Telegraph.

La fundul sacului

Noul avertisment vine intr-o perioada in care guvernul elen are la dispozitie trei saptamani pentru a strange 1,5 miliarde de euro pentru a-si onora obligatiile catre Fondul Monetar International.

Resursele sunt insa imposibil de gasit, dupa cum reflecta si declaratia premierului Tsipras expusa in nota interna a FMI.

Pentru ultima transa platita de greci, Atena a facut apel la rezervele din contul SDR, iar blocajul inregistrat in discutiile cu creditorii internationali lasa sa se intrevada posibilitatea iesirii de urgenta a tarii din zona euro.

Fara deblocarea transei de ajutor financiar de 7,2 miliarde euro din fondurile puse la dispozitie de partenerii europeni, Grecia poate deveni primul stat dezvoltat care esueaza in returnarea imprumutului catre FMI.

O noua runda de negocieri urmeaza sa se desfasoare saptamana aceasta intre delegatia elena si ministrii de finante din zona euro, dar angajamentul premierului Tsipras de a nu ceda pe punctele aflate in discutie ridica semne de intrebare asupra semnarii unui acord.

Germania, in alerta

Telenovela datoriei Greciei a inceput sa capete accente dramatice pentru multi lideri politici europeni, dupa ce cresterea economica din zona euro si increderea investitorilor se dovedesc a fi sub asteptari.

Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel se arata de-a dreptul inspaimantat de ideea unei iesiri fortate a Greciei din zona euro.

"Nimeni nu va mai avea incredere in Europa daca, dupa prima criza financiara, un membru al uniunii monetare paraseste zona", a comentat oficialul german.

Cu toate acestea, expertii FMI adauga ca nu se intrevede nicio sansa pentru Grecia de a onora platile in valoare de 11 miliarde de euro din perioada iunie-august fara un ajutor financiar de urgenta.

#transe FMI Grecia, #incapacitate plata grecia, #incredere investitori Grexit, #abandon zona euro , #stiri FMI