Trichet vrea o pozitie unitara in relatia cu FMI

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 23:25
985 citiri
Trichet vrea o pozitie unitara in relatia cu FMI

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut statelor Uniunii Europene sa gaseasca o pozitie unitara in fata riscului de scadere a influentei blocului comunitar in conducerea Fondului Moneter European (FMI), transmite Reuters, potrivit Mediafax. 

Statele Unite insista ca economiile emergente sa obtina prerogative sporite in consiliul de administratie al FMI, din care fac parte 24 de directori.

Statele Unite au respins in august o propunere de mentinere a conducerii in forma actuala, iar acest fapt ar putea obliga tarile UE sa isi reduca numarul de posturi.

"In nume personal, cer europenilor ca cel putin sa ajunga la o pozitie comuna, unitara.

Imbunatatirea conducerii FMI reprezinta o componenta esentiala a guvernantei mondiale", a declarat Trichet, sambata, la o conferinta din Cernobbio, Italia.

In prezent, UE controleaza noua din cele 24 de locuri din consiliul de administratie al Fondului.

Asiei ii revin patru locuri, excluzand Japonia care detine un loc propriu, tarilor arabe si din Orientul Mijlociu trei, iar Americii Latine doua.

In ultimii ani a fost lansata o dezbatere privind oportunitatea reprezentarii tarilor europene printr-un singur loc, in numele zonei euro sau al UE.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a pledat in februarie in favoarea unui singur loc pentru zona euro, in pofida reticentelor partilor interesate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #trichet, #ue , #stiri FMI