Tinta de deficit bugetar convenita cu FMI este de 31,9 mld.lei

Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:17
1275 citiri
Tinta de deficit bugetar convenita cu FMI este de 31,9 mld.lei

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de Guvern cu FMI este de 31,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte va fi realizat in ultimul trimestru, in conditiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde lei.

Potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by, semnata in luna februarie de autoritati si expertii FMI, tinta de deficit pentru primul trimestru a fost stabilita la 8,25 miliarde lei, la jumatatea anului se va ridica la 15,54 miliarde lei, iar in septembrie va urca la 21,8 miliarde lei.

Daca se respecta criteriile pe primele noua luni, in ultimul trimestru Guvernul va avea cel mai mare spatiu de manevra, cu un deficit de 10,1 miliarde lei, pana la 31,9 miliarde lei. Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

De asemenea, au fost realizate proiectii privind veniturile trimestriale, care ar trebui sa atinga 37,8 miliarde lei la finele lunii martie, 77,6 miliarde lei la jumatatea anului, 119,5 miliarde lei in septembrie si 161,8 miliarde lei pe intreg anul 2010.

"In cazul in care veniturile bugetare, exclusiv fondurile nerambursabile, vor depasi valoarea proiectata in cadrul programului, tinta de deficit va fi ajustata in jos cu o jumatate din surplus si va permite cheltuieli suplimentare de capital (cheltuieli de investitii - n.r.), reducand in acelasi timp deficitul", se arata in scrisoarea suplimentara.

De asemenea, au fost stabilite tinte indicative (orientative) pentru cheltuielile curente primare, care includ cheltuielile de personal, cu bunurile si serviciile exclusiv fonduri UE nerambursabile, subventii, transferuri catre entitati publice, pensii, respectiv categoria de asistenta sociala din bugetul asigurarilor sociale si o treime din aceeasi categorie din bugetul de stat, ajutorul de stat si alte cheltuieli din categoria transferuri, Fondul de rezerva, precum si alte cheltuieli raportate lunar.

Initial, au fost stabilite pentru 2009 tinte orientative de cheltuieli primare de la bugetul consolidat, dar din septembrie s-a trecut la tinte pe cheltuieli curente primare. Scrisoarea mentioneaza ca tinta indicativa pe 2009 nu a fost respectata.

Pentru acest an, tintele de cheltuieli curente sunt de 32,9 miliarde lei in martie, 65,1 miliarde lei la jumatatea anului, 97,5 miliarde lei in septmebrie si 131,3 miliarde lei in decembrie.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Printre criteriile impuse Romaniei pentru virarea transelor de bani de la institutiile financiare internationale se numara si indeplinirea anumitor tinte pentru deficitul bugetar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#tinta, #deficit bugetar, #fmi , #stiri FMI