Tinta de deficit bugetar convenita cu FMI este de 31,9 mld.lei

Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:17
1296 citiri
Tinta de deficit bugetar convenita cu FMI este de 31,9 mld.lei

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de Guvern cu FMI este de 31,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte va fi realizat in ultimul trimestru, in conditiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde lei.

Potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by, semnata in luna februarie de autoritati si expertii FMI, tinta de deficit pentru primul trimestru a fost stabilita la 8,25 miliarde lei, la jumatatea anului se va ridica la 15,54 miliarde lei, iar in septembrie va urca la 21,8 miliarde lei.

Daca se respecta criteriile pe primele noua luni, in ultimul trimestru Guvernul va avea cel mai mare spatiu de manevra, cu un deficit de 10,1 miliarde lei, pana la 31,9 miliarde lei. Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

De asemenea, au fost realizate proiectii privind veniturile trimestriale, care ar trebui sa atinga 37,8 miliarde lei la finele lunii martie, 77,6 miliarde lei la jumatatea anului, 119,5 miliarde lei in septembrie si 161,8 miliarde lei pe intreg anul 2010.

"In cazul in care veniturile bugetare, exclusiv fondurile nerambursabile, vor depasi valoarea proiectata in cadrul programului, tinta de deficit va fi ajustata in jos cu o jumatate din surplus si va permite cheltuieli suplimentare de capital (cheltuieli de investitii - n.r.), reducand in acelasi timp deficitul", se arata in scrisoarea suplimentara.

De asemenea, au fost stabilite tinte indicative (orientative) pentru cheltuielile curente primare, care includ cheltuielile de personal, cu bunurile si serviciile exclusiv fonduri UE nerambursabile, subventii, transferuri catre entitati publice, pensii, respectiv categoria de asistenta sociala din bugetul asigurarilor sociale si o treime din aceeasi categorie din bugetul de stat, ajutorul de stat si alte cheltuieli din categoria transferuri, Fondul de rezerva, precum si alte cheltuieli raportate lunar.

Initial, au fost stabilite pentru 2009 tinte orientative de cheltuieli primare de la bugetul consolidat, dar din septembrie s-a trecut la tinte pe cheltuieli curente primare. Scrisoarea mentioneaza ca tinta indicativa pe 2009 nu a fost respectata.

Pentru acest an, tintele de cheltuieli curente sunt de 32,9 miliarde lei in martie, 65,1 miliarde lei la jumatatea anului, 97,5 miliarde lei in septmebrie si 131,3 miliarde lei in decembrie.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Printre criteriile impuse Romaniei pentru virarea transelor de bani de la institutiile financiare internationale se numara si indeplinirea anumitor tinte pentru deficitul bugetar. 

Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul vrea aprobarea Comisiei Europene pentru a ignora creșterea deficitului pe timpul unor investiții masive
Guvernul urmează să negocieze un nou acord pentru reducerea deficitului bugetar cu Comisia Europeană, iar premierul Marcel Ciolacu speră concesii cu privire la acesta, pe timpul unor...
Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
În timpul unei declarații publice, premierul Marcel Ciolacu a spus că va parafa un nou acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar timp de şapte ani, cu 0,74 puncte...
#tinta, #deficit bugetar, #fmi , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO