Tinta de deficit bugetar: 5,7 miliarde lei, in T1 din 2011

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 01:00
1085 citiri
Tinta de deficit bugetar: 5,7 miliarde lei, in T1 din 2011

Guvernul a convenit cu FMI pentru primul trimestru de anul viitor o tinta indicativa de deficit bugetar de 5,7 miliarde lei, in scadere cu o treime fata de perioada similara din acest an, respectiv mai mic cu 2,7 miliarde lei comparativ cu martie 2010, potrivit Mediafax.

Potrivit scrisorii suplimentare convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, cheltuielile primare, cu exceptia fondurilor UE si asistenta sociala se vor ridica in primele trei luni ale anului la 32 de miliarde lei, cu numai 700 de milioane lei mai jos fata de realizarile din primul trimestru din acest an.

In acelasi timp, veniturile bugetare, mai putin fonduri UE, vor urca la 39 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde mai mult decat incasarile inregistrate in executia bugetara din primele trei luni din 2010.

Scrisoarea suplimentara mentioneaza angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 4,4% din PIB la finele anului viitor, dar nu mai prezinta criterii cantitaive dincolo de trimestrul I din 2010. Potrivit proiectului de buget, deficitul bugetar pentru 2011 este estimat la 24 miliarde lei, in scadere de la 34,65 miliarde lei in acest an (6,8% din PIB).

Veniturile bugetare sunt preconizate la 176,35 miliarde lei in 2011, in timp ce cheltuielile ar urma sa totalizeze 200,31 miliarde lei. De fapt, ultima evaluare a acordului stand-by, programata pentru aprilie- mai 2011, va privi criterile de indeplinit la finele lunii martie.

Scrisoarea suplimentara include si angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar in 2012 la 3% din PIB, dar releva ca acest obiectiv va impune mentinerea restrictiilor in zona de cheltuieli si poate obliga si la alte masuri suplimentare, fara ca la acest moment sa fie nominalizate.

O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie -1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#FMI, #deficit bugetar, #venituri, #guvern , #stiri FMI