Tinerii sunt tot mai saraci in Europa. FMI: O intreaga generatie ar putea sa nu isi mai revina niciodata

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 16:51
4861 citiri
Tinerii sunt tot mai saraci in Europa. FMI: O intreaga generatie ar putea sa nu isi mai revina niciodata
Foto: CC0 Creative Commons

Decalajul veniturilor intre generatiile din Europa a crescut semnificativ in detrimentul tinerilor si, fara o politica adecvata, "o intreaga generatie ar putea sa nu isi mai revina niciodata", avertizeaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un studiu publicat miercuri, transmite AFP.

Potrivit FMI, incepand din 2007 inegalitatea medie a veniturilor in Uniunea Europeana a ramas, in general, stabila. Insa o analiza mai atenta a datelor arata ca aceasta aparenta stabilitate este rezultatul a doua tendinte opuse: veniturile tinerilor cu varsta intre 18 si 24 de ani au scazut dupa 2007 din cauza somajului in timp ce veniturile persoanelor cu varsta de peste 65 de ani au crescut cu 10% deoarece pensiile lor au fost mai bine protejate.

"Pentru a reduce riscul ca tinerii sa devina saraci si sa sufere o pierdere a veniturilor, facilitarea integrarii lor pe piata muncii este esentiala" sustine FMI.

In consecinta, institutia financiara internationala preconizeaza masuri care sa stimuleze angajarea tinerilor, inclusiv reducerea cotizatiilor sociale sau reduceri de impozite pentru veniturile cele mai mici.

"O mai buna integrare a tinerilor pe piata muncii impune de asemenea imbunatatirea si adaptarea competentelor lor" adauga FMI.

"Daca nu actionam, o intreaga generatie ar putea sa nu isi mai revina. Construirea unei economii care functioneaza pentru tineri creeaza conditii mai solide pentru toata lumea. Iar reducerea inegalitatilor intre generatii merge mana in mana cu o crestere durabila si cu o incredere crescuta in randul societatii" sustine directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Ca exemplu pozitiv, directorul general al FMI citeaza Germania tara unde programele de pregatire si-au demonstrat eficienta pentru integrarea intr-o maniera durabila a tinerilor pe piata muncii. Un alt exemplu bun este Portugalia, tara care scuteste de la plata contributiilor sociale primul loc de munca al tinerilor timp de trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decalaj venituri Europa, #tineri saraci , #stiri FMI