The Guardian: "De la sfidare la capitulare: sase zile care au ingenuncheat Irlanda"

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 09:38
1521 citiri
The Guardian: "De la sfidare la capitulare: sase zile care au ingenuncheat Irlanda"

Saptamana aceasta a inceput in Irlanda prin negari si dezmintiri vehemente din partea oficialitatilor ca tara ar fi in criza si ar avea nevoie de ajutor extern, insa dupa numai sase zile guvernul de la Dublin se pregateste sa semneze un acord cu FMI si UE si sa prezinte masuri dure de austeritate, informeaza Mediafax.

"Bailout? Nicio sansa. Guvernul irlandez nu s-ar fi putut exprima mai clar. In timp ce Europa era maturata de zvonuri, la sfarsitul saptamanii trecute, privind negocieri secrete pentru un pachet de salvare de miliarde de euro, ministrii irlandezi ieseau in presa cu dezmintiri vehemente", scrie The Guardian intr-o cronica a saptamanii din perspectiva Irlandei.

"Fictiune!", s-a rastit ministrul justitiei, Dermot Ahern, intr-un interviu acordat duminica trecuta unui post de radio.

Ministrul turismului, Mary Hanafin, revenita de la o intalnire cu expatii irlandezi din SUA ingrijorati de situatia tarii de origine, declara ca "nu se pune problema", iar ministrul afacerilor, Batt O'Keeffe, nu avea "cunostinta despre vreo miscare in Europa" si sustinea ca Irlanda nu va renunta la niciun centimetru din suveranitatea cu greu dobandita. Insa aceasta "linie de rezistenta" nu s-a mentinut, noteaza ziarul britanic.

"Tintita de piete, schilodita de problemele severe ale grupului financiar Allied Irish Banks si subminata in sedintele off-the-record ale vecinilor sceptici din Europa, credibilitatea economica fragila a Irlandei, afectata de prabusirea pietei imobiliare odata cu inghetarea pietelor de credit, s-a destramat pe parcursul a sase dintre cele mai tumultoase zile din istoria recenta a tarii", se arata in materialul The Guardian.

In a doua parte a saptamanii, o echipa de oficiali ai FMI si UE s-a instalat la Dublin, iar Allied Irish Banks avertiza ca ar putea pierde lichiditati de 13 miliarde de euro din cauza retragerilor de depozite efectuate de clienti ingrijorati.

Premierul Brian Cowen insista ca "poporul irlandez nu trebuie sa se simta rusinat", punand la dispozitia observatorilor internationali situatia financiara a Irlandei.

Totodata a inceput sa circule un email viral care vrea sa arate nemultumirea populatiei, imitand o postare de pe cel mai mare site imobiliar irlandez, Daft.ie, cu harta Irlandei, "de vanzare pentru 900 miliarde euro".

"Are nevoie de unele renovari. E destul de invechita, dar se plaseaza in nord-vestul Europei continentale si este inconjurata de sute de insule si ostroave minunate", glumesc amar creatorii email-ului.

Guvernul britanic s-a reunit duminica in sedinta pentru a aproba un program pe patru ani de reduceri drastice de cheltuieli si probabil majorari de taxe, in timp ce din societatea civila au aparut deja proteste si cereri de demisie, populatia fiind nemultumita de felul in care autoritatile au gestionat criza, transmite agentia de presa Reuters.

#criza, #irlanda, #masuri austeritate, #piata imobiliara , #stiri FMI