Tensiunile politice din Romania afecteaza derularea acordului cu FMI?

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 14:20
937 citiri
Tensiunile politice din Romania afecteaza derularea acordului cu FMI?

Analistii de la Bank of America-Merrill Lynch, cel mai mare holding bancar din Statele Unite, avertizeaza ca tensiunile din mediul politic ar putea duce la intarzierea derularii acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), informeaza The Money Channel, conform NewsIn.

In viziunea economistilor americani, guvernul actual isi pierde atat sprijinul parlamentar, cat si cel al populatiei.

Analistii amintesc de planurile PSD, principalul partid din Opozitie, de a inainta o motiune de cenzura impotriva guvernului si de a-l suspenda pe seful statului, Traian Basescu.

Astfel, expertii de la Bank of America-Merrill Lynch se asteapta la incertitudini politice prelungite, chiar daca motiunea nu va avea succes.

Primul efect ar urma sa fie intarzierea derularii acordului cu FMI si Uniunea Europeana.

Potrivit estimarilor Bank of America, Romania va depasi cu putin tinta de deficit bugetar in acest an, de 6,8% din PIB. In plus, tinta de 4,4% pentru 2011 este considerata ambitioasa.

In 24 septembrie, FMI a aprobat eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut pentru Romania, de aproape 900 milioane euro.

Pana la acea data, Romania mai primise de la FMI 10,7 miliarde euro.

Totodata, Uniunea Europeana a acordat, tot in septembrie, Romaniei cea de-a treia transa, in valoare de 1,15 miliarde euro, din imprumutul agreat in anul 2009 pentru sprijinirea balantei de plati, dupa ce Comisia Europeana a evaluat pozitiv punerea in aplicare, de catre autoritati, a programului de politici economice convenit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#tensiuni, #politice, #acord, #fmi, #bank, #america, #merrill, #lynch , #stiri FMI