Tarile UE vor alimenta FMI cu 125 mld euro

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 18:15
1309 citiri
Tarile UE vor alimenta FMI cu 125 mld euro

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au cazut de acord, miercuri, sa creasca cu doua treimi promisiunea de contributie la Fondul Monetar International (FMI), la 125 miliarde euro, a anuntat Andreas Borg, ministrul de finante al Suediei, tara care detine in prezent presedintia UE.

"Am avut un acord pe problema finantarii pentru FMI. Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitati pentru finantarea organizatiei internationale. Astfel, cand vom merge la Londra si la Pittsburgh ne vom angaja sa ne crestem contributia. Ne-am inteles asupra sumei de 125 miliarde euro", a precizat Borg.

Anterior, tarile UE se angajasera sa contribuie la FMI cu 75 miliarde euro (circa 100 miliarde dolari).

Luni, Franta si Germania au anuntat ca au solicitat tarilor membre ale UE sa-si majoreze promisiunea de a aduce fonduri suplimentare la FMI. In aprilie, tarile bogate si emergente din G20 s-au angajat sa aduca FMI fonduri suplimentare de 500 miliarde dolari, in cadrul unor acorduri noi de imprumut, pentru a intari capacitatile de creditare ale institutiei.

Tot luni, ministrul britanic de finante, Alistar Darling, a anuntat ca Marea Britanie s-a angajat sa aduca in plus 11 miliarde dolari la FMI si a cerut UE sa-si majoreze resursele puse la dispozitia institutiei financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#euro, #fmi, #miliarde, #state, #ue , #stiri FMI