Tarile industrializate si criza datoriilor

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 15:44
1711 citiri
Tarile industrializate si criza datoriilor

Tarile industrializate sufera de "un blestem" al datoriilor, iar unele dintre state, precum Japonia, ar putea avea nevoie de 74 de ani pentru a reduce gradul de indatorare la un nivel rezonabil, potrivit unui studiu publicat miercuri de Institutul pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia, precizeaza Mediafax.

"Deficitele bugetare ating in prezent niveluri maxime si anticipam ca indatorarea medie a statelor din G20 va urca de la 76% din PIB in 2007 la 106% din PIB in 2010", a avertizat profesorul Stephane Garelli, director al centrului mondial al competitivitatii, al IMD.

In studiu se arata ca timpul necesar reducerii indatorarii la nivelul acceptabil de 60% din PIB, potrivit criteriilor de la Maastricht in vigoare in zona euro, difera de la tara la tara.

Astfel Japonia va avea nevoie de 74 de ani, Italia de 50, Portugalia de 27, iar Belgia de 25 de ani.

Statele Unite vor atinge acest obiectiv in 2033, Islanda in 2032, Grecia in 2031, iar Franta in 2029. Statele indatorate puternic nu se afla totusi in aceeasi situatie.

"Japonia, Italia si Belgia au datorii mari, dar principalii creditori sunt institutii nationale", a precizat Garelli.

In schimb, Grecia si Portugalia sunt datoare in mare parte unor banci straine, care detin 106 miliarde de euro din datoria statului elen si 44 miliarde euro din a celei portugheze.

Cele doua tari, ca si Spania, se afla intr-o criza a datoriilor si sufera si de "problema credibilitatii, in privinta capacitatii de respectare a obligatiilor financiare".

"Conteaza nu doar marimea datoriei publice, in termeni absoluti, ci si timpul necesar achitarii", a explicat profesorul care considera ca tarile puternic indatorate risca o scadere semnificativa a competitivitatii.

Pe 10 mai, liderii din Uniunea Europeana au aprobat, impreuna cu FMI, un plan de sprijinire a statelor cu probleme financiare din zona euro, in valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a calma temerile privind riscul extinderii crizei datoriilor din Grecia in Spania si Portugalia.

#credibilitate, #datorii, #deficite, #indatorare, #publice , #stiri FMI