Tarile G7, crestere economica de 1,5% in T2

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 11:09
1306 citiri
Tarile G7, crestere economica de 1,5% in T2

Cresterea economica tarilor G7 ar putea ajunge la aproximativ 1,5% in al doilea trimestru, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care mentioneaza si faptul ca incetinirea ritmului de redresare economica, pe plan mondial va fi mai mare decat estimarile initiale. 

In raportul prezentat joi, OCDE si-a revizuit previziunile publicate pe 26 mai, considerand ca nivelul de crestere in G7 (SUA, Japonia, Canada, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie) nu va depasi 1,5% in a doua jumatate a anului, anunta La Tribune.

Dupa o crestere de 3,2% in primul trimestru (in ritm anual) si de 2,5% in cel de-al doilea, rata de crestere a zonei ar putea continua sa scada, ajungand la 1,4% in trimestrul al treilea si la 1% in al patrulea.

In luna mai, OCDE era optimista si estima ca ratele anuale de crestere vor fi de 2,7% in 2010 si 2,8% in 2011.

Mai multe "incertitudini considerabile" vor frana recuperarea, sustin reprezentantii OCDE, considerand ca evolutiile din consumul privat "ar putea fi ingreunate de ajustarile suplimentare ale cheltuielilor casnice", din cauza ratei ridicate a somajului si indoielile cu privire la soliditatea economiei.

"Daca aceasta incetinire se dovedeste de durata, un sprijin suplimentar monetar ar putea fi justificat, sub forma unui angajament de a mentine ratele dobanzilor la un nivel aproape de zero pentru o lunga perioada de timp", sustine economistul-sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Potrivit economistului, "consolidare bugetara ar putea fi un pic mai lenta decat era asteptata in tarile in care starea finantelor publice permite acest lucru".

Declin economic in SUA, stabilizare in Japonia, incetinire economica brusca in Franta

OCDE se asteapta ca SUA sa inregistreze o incetinire a cresterii economice si estimeaza o crestere de 2% in al treilea trimestru si de 1,4% in al patrulea, dupa 3,7% in primul trimestru si 1,6% in al doilea.

Japonia ar putea experimenta o stabilizare dupa incertitudinile ce a caracterizat-o in doilea trimestru si dupa cresterea de numai 0,4% in trimestrul doi.

OCDE estimeaza o crestere a PIB-ului de pana la 0,6% in trimestrul trei si 0,7% in trimestrul patru.

In Franta, cresterea s-ar putea reduce de la 2,5% in al doilea trimestru la 0,7% in al treilea si 0,3% in al patrulea.

La nivelul zonei euro se asteapta o incetinire brusca in a doua jumatate a anului, dupa un al doilea trimestru surprinzator de eficient, in special in Germania.

Cele trei principale economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, ar putea inregistra, potrivit OCDE, o crestere de 0,4% in al treilea trimestru si 0,6% in al patrulea.

Cifrele sunt insa mult mai mici, comparativ cu cresterea de 5,1% in al doilea trimestru.

Germania ar putea trece si ea de la o crestere anuala de 9,0%, in al doilea trimestru la 0,7% in al treilea trimestru si apoi la o usoara imbunatatire de 1,1% pana la sfarsitul anului.

In schimb, in marile economii emergente, cresterea s-ar putea mentine ridicata. China, care ocupa locul doi in topul marilor economii, a anuntat o crestere de 11,9% in primul trimestru al anului 2010. FMI mizeaza in Brazilia pe o crestere de 7,1% in 2010. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#crestere, #economica, #g7, #tarile , #stiri FMI