Tarile din zona euro vor ajuta Grecia

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 13:03
1387 citiri
Tarile din zona euro vor ajuta Grecia

Sefii de stat si de guvern din zona euro au ajuns la un acord pentru sustinerea Greciei, in cazul in care masurile suplimentare ce vor fi luate de aceasta tara nu vor reusi sa descurajeze speculatiile, relateaza Les Echos.

Acestia au refuzat, totusi, sa dea detalii cu privire la acest plan de sustinere.

Grecia nu este nici izolata si nici dezarmata in fata atacurilor speculative, acesta este mesajul transmis ieri de tarile Uniunii Europene, si in special din zona euro, catre piete, care estimau o intrare in incapacitate de plata.

"Tarile din zona euro vor lua masuri hotarate si coordonate, in cazul in care va fi necesar, pentru mentinerea stabilitatii financiare a zonei euro in ansamblu", au anuntat oficialii europeni intr-o declaratie comuna, dupa un summit neoficial, consacrat initial discutiilor despre cresterea Uniunii pana in 2020.

Tarile din zona euro au avut o pozitie comuna, in pofida speculatiilor anterioare, Germania si Franta aproband acordarea de ajutoare.

In cadrul planului de sustinere, Grecia s-a angajat sa isi reduca deficitul bugetar cu 4 puncte procentuale in acest an.

Comisia Europeana va stabili modalitatile prin care se va face acest efort suplimentar, bazandu-se pe "expertiza tehnica a Fondului Monetar International (FMI)", o prima evaluare fiind stabilita in luna martie.

Joi seara, premierul grec, George Papandreou, a anuntat ca este gata sa ia masuri suplimentare.

Tarile din zona euro au promis sa sprijine Grecia, in cazul in care acest angajament nu va fi suficient pentru descurajarea speculatiilor, iar ajutorul lor ar putea lua forma unor imprumuturi bilaterale.

Intrebat daca aceste imprumuturi vor fi necesare, presedintele Comisisi Europene, Jose Manuel Barroso, a raspuns: "Las speculatiile in seama speculatorilor".

Oficialii europeni au fost de parere ca situatia din Grecia ar fi putut fi evitata, daca politica economica ar fi fost coordonata cu cea din ale tari din zona euro.

#euro, #grecia, #tari, #zona , #stiri FMI