Tariceanu: Basescu nu vrea acord cu FMI fiindca monitorizarea Fondului nu permite jonglerii

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 09:49
1392 citiri
Tariceanu: Basescu nu vrea acord cu FMI fiindca monitorizarea Fondului nu permite jonglerii


Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu nu doreste un acord cu FMI, deoarece acesta ar insemna si o monitorizare atenta din partea Fondului, ceea ce, in an electoral, ar reduce "jongleriile" electorale.

 

"De ce nu doreste Basescu un acord cu FMI - pentru ca un acord care sa prevada si virarea sumelor de la FMI ar presupune o monitorizare foarte stricta. Asa cum am vazut, acest buget nu ii va mai permite Guvernului sa faca o serie de jonglerii si sa incerce sa-si duca la indeplinire o serie de promisiuni. Monitorizarea FMI va fi una foarte stricta, care nu ii va permite Guvernului sa cheltuiasca banii in mod nejustificat. Iar anul acesta este an electoral si Basescu vizeaza un nou mandat prezidential. Cu o constrangere de tip FMI, marja de manevra a domnului Basescu in calitate de prim-ministru va fi foarte redusa", a explicat liderul opozitiei.

"Ce am observat este o clara confuzie si contradictie intre factorii de putere actuali. in timp ce presedintele Basescu spune ca ar vrea un acord cu FMI, dar banii sa fie luati de la UE, in suma de 6-7 miliarde euro, Geoana vorbeste de 20 de miliarde, in conditiile in care bugetul Romanie are 51 de miliarde de euro", a afirmat Tariceanu.

Romania nu a cerut inceperea unor discutii cu Fondul Monetar International (FMI) in privinta unei posibile finantari, iar delegatia FMI care se afla in acest moment in Romania discuta despre perspectivele economice din 2009, a declarat ieri un purtator de cuvant al FMI, citat de Reuters.

"Misiunea (FMI) din Romania discuta evolutiile recente si perspectivele pentru 2009", a spus David Hawley, purtator de cuvant al FMI, la o conferinta de presa.

"Nu exista vreo cerere din partea autoritatilor din Romania pentru inceperea de discutii legate de un program", a adaugat el.

O delegatie a FMI se afla la Bucuresti in aceasta perioada, reprezentantii institutiei subliniind in mod repetat ca este vorba de o misiune obisnuita, in care nu se discuta despre vreun imprumut acordat Romaniei.

Un oficial de la reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti a sugerat ieri, pentru Reuters, ca Romania a inceput discutii cu CE in legatura cu un imprumut pentru acoperirea deficitului bugetar.

Insa reprezentanta CE in Romania a precizat, la solicitarea NewsIn, ca vizita delegatiei de experti ai Comisiei Europene in Romania a avut ca scop monitorizarea situatiei macroeconomice si a finantelor publice in contextul finalizarii bugetului pe anul 2009 de catre noul Guvern.

"Nu exista nicio cerere de sprijin financiar la momentul de fata, din partea autoritatilor romane", se subliniaza in comunicatul remis NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la TVR 1, ca Romania are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro pentru a acoperi creditele angajate de fostul Guvern, dar banii trebuie luati de la Uniunea Europeana, in niciun caz de la FMI, cu care s-ar putea incheia un acord de supraveghere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #basescu, #care, #din, #discutii, #este, #fmi, #miliarde, #pentru, #romania , #stiri FMI