Tariceanu: Banii de la FMI ne baga in recesiune

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 11:40
2023 citiri
Tariceanu: Banii de la FMI ne baga in recesiune

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a apreciat ca nevoia de finantare externa a Romaniei ar putea impinge Guvernul la un acord cu Fondul Monetar International, fapt care ar putea conduce la recesiune, din cauza politicilor rigide ale FMI de diminuare a cheltuielilor.

Fostul prim-ministru a estimat ca Romania va intra in nevoie acuta de finantare, din cauza ca proiectul de buget elaborat de Guvernul Boc a supraestimat nivelul incasarilor la bugetul de stat. "Bugetul acesta nu poate sa raspunda tuturor asteptarilor Guvernului. S-a incercat sa se dea cate ceva la fiecare si, in final, va rezulta nimic la toata lumea. Se aplica o alifie subtire la un picior de lemn si ne ducem la o catastrofa economica, daca bugetul nu va fi reconstruit", a declarat, ieri, Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Din acest considerent, presedintele PNL a estimat ca asistenta financiara a Fondului Monetar International va deveni "aproape obligatorie", fapt care ar putea diminua capacitatea Romaniei de a-si implementa politicile economice dorite. "Fondul Monetar International nu are retete-miracol. Va cere ajustarea cheltuielilor de consum si a cheltuielilor pe salarii, iar Guvernul actual nu este tentat sa faca acest lucru (...) FMI vine cu o abordare rigida, aproape contabila, iar acest lucru va duce Romania in recesiune. Nu este nevoie sa cautam exemple pe plan international, este suficient sa ne uitam la Romania de la mijlocul anilor 90", a spus fostul prim-ministru.

Din punctul de vedere al liderului liberal, Romania ar trebui sa caute asistenta financiara la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana sau chiar la mediul bancar privat, nu la FMI. Tariceanu a atras atentia ca exista si riscul suplimentar ca bancile straine care au investit in bancile romanesti sa nu mai reinnoiasca liniile de finantare, odata ce acestea au ajuns la termen, fapt care ar putea sa amplifice criza de lichiditati.

Tariceanu sustine ca Guvernul Boc va fi nevoit sa se imprumute pentru ca proiectia bugetara este construita pe un deficit bugetar prea mic, fapt ce lipseste economia romaneasca de stimulul ce ar putea sa scoata Romania din criza."Acest Guvern populist nu are curajul unor masuri radicale. Nu ar trebui umblat la cota unica de 16%, ar trebui diminuat TVA-ul la 16%, ar trebui diminuate cotele de asigurari sociale pentru ca economia sa primeasca stimulii necesari", a spus liderul PNL. El s-a declarat nemultumit si de faptul ca bugetul nu prevede fonduri suficiente ca ajutor de stat pentru companiile private. "Un singur miliard de lei este alocat pentru ajutoarele de stat. Numai Ford a cerut garantii de stat mai mari si sunt sigur ca sunt sute de companii care doresc ajutor de la stat", a precizat liberalul.

"Bugetul Guvernului Boc este un tratament de supravietuire care nu va reusi si intram in colaps (...) Bugetul nu va rezista decat cateva luni pentru ca veniturile sunt clar supraevaluate. Intreg viitorul Romaniei este amanetat", a adaugat Calin Popescu-Tariceanu.

 

Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente, în magazinele fizice, în 2023, mai mult cu aproape 50% față de anul 2022. Conform unei analize realizate de Departamentul...
#buget, #fmi, #fonduri, #garantii, #recesiune, #tariceanu , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc