Tanasescu: Nu trebuie sa intram in panica

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 00:21
1333 citiri
Tanasescu: Nu trebuie sa intram in panica

In urma respingerii masurii de reducere a pensiilor, intrunirea board-ului FMI pentru acordarea celei de a cincea transe de imprumut Romaniei nu va mai avea loc pe 28 iunie, insa ar putea avea loc mai tarziu in cursul saptamanii, sustine reprezentatul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit Newsin.

Decizia Curtii Constitutionale de vineri de a respinge masura de diminuare a pensiilor propusa de guvern Fondului Monetar International "nu trebuie sa creeze panica", a declarat Tanasescu vineri, pentru Realitatea TV si The Money Channel.

El sustine ca si alte state au trecut prin momente similare, iar FMI asteapta guvernul cu alte propuneri intr-o perioada foarte scurta, de cateva ore. "Eu cred ca amanarea cu o zi, doua, trei a boardului nu inseamna absolut nimic si cred ca decizia finala va fi o decizie care poate sa fie sustinuta", a afirmat Tanasescu.

El sustine ca "Planul B" va fi prezentat de guvern in urmatoarele ore, si ca acesta ia in calcul o combinatie de masuri fiscale.

"Sunt mai multe optiuni. Sigur, si cresterea TVA este una dintre ele, poate sa fie si o combinatie de crestere a TVA impreuna cu taxa pe veniturile fiecarui salariat... Deci, sunt mai multe combinatii. Imi este greu acum sa va spun care este solutia cea mai buna.

Cred ca in urmatoarele, eu zic 14 - 15 ore, vom avea o solutie rapida, si, sigur, aceasta va fi comunicata si va fi, probabil, atunci discutata mai mult", a mai spus Tanasescu.

"Eu cred ca trebuie sa avem rabdarea si calmul necesare ca in decursul orelor care urmeaza, impreuna si cu Bruxelles-ul, si cu cei de aici, sa gasim cea mai buna solutie de a compensa aceasta masura. Repet, nu cred ca trebuie sa intram intr-o panica, nu cred ca trebuie sa avem un tip de nervozitate...", a mai declarat reprezentantul Romaniei la FMI.

Tanasescu sustine ca majorarea TVA nu ar avea repercusiuni asupra inflatiei decat in prima luna de aplicare a masurii.

"Orice crestere a taxei pe valoare adaugata are un efect asupra inflatiei, stim acest lucru. Insa este un efect (care are loc) o singura data, in luna in care va fi aplicat, fara sa se repercuteze si in lunile urmatoare.

Sigur, faptul ca taxa pe valoare adaugata poate sa creasca va crea o presiune suplimentara asupra inflatiei, dar cred ca Banca Centrala are posibilitatea sa mentina tinta pentru acest an in limitele pe care si le-a propus", a declarat Tanasescu.

In acelasi timp, deficitul bugetar va ramane intr-o limita admisibila daca se va situa sub 6,8% din PIB, iar FMI nu ia in calcul modificarea acestui plafon. "Nu, acest lucru nu s-a discutat si nu cred ca se va discuta.

Cred ca tinta pe care ne-am propus-o pentru acesti ani si pentru anii urmatori sunt tinte bine definite, in asa fel incat procesul de consolidare fiscala sa continue, si nu in ultimul rand, cred ca cel mai important este ca pastrarea increderii si consolidarea ei trebuie sa aiba in vedere mentinerea acestor tinte in trimestrele care urmeaza."

Totodata, Tanasescu sustine ca Fondul nu doreste sa renunte la acordul cu Romania.

"Fondul ramane in continuare determinat (hotarat-n.r.) in programul cu Romania - si vreau sa subliniez acest lucru -, iar gasirea unei solutii rapide va conduce la o schimbare de perceptie si de incredere in ceea ce priveste economia Romaniei", a adaugat Tanasescu, explicand ca o depreciere temporara a leului este normala in conditiile date, insa este reversibila.

Guvernul va adopta noile masuri de austeritate, conform planului secund, forate rapid, estimeaza Tanasescu.

"Solutia legala trebuie gasita foarte rapid si sunt convins ca guvernul o va face, fie printr-o ordonanta de urgenta sau fie printr-o lege pe care o va propune Parlamentului.

Este cert insa ca in acest moment cel mai important este sa privim cu calm, sa privim cu incredere si nu in ultimul rand cu speranta ca in cursul zilelor urmatoare atat Fondul cat si Comisia sa aprobe aceste noi masuri, in asa fel incat programele cu cele doua institutii sa continue", a afirmat reprezentantul Romaniei la FMI. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#tanasescu, #fmi, #imprumut , #stiri FMI