Tanasescu: Misiunea vizitei FMI este de a gasi un consens la nivelul clasei politice pentru reforme

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 14:05
1258 citiri
Tanasescu: Misiunea vizitei FMI este de a gasi un consens la nivelul clasei politice pentru reforme

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat vineri ca misiunea delegatiei FMI este, in primul rand, de a gasi un consens la nivelul clasei politice pentru continuarea reformelor care au fost agreate intre Romania si finantatorii externi, informeaza NewsIn.

"Faptul ca ieri a avut loc o intalnire intre premierul interimar si cativa membri ai cabinetului impreuna cu delegatia FMI, cea a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale arata ca finantatorii internationali ai Romaniei vor discuta in aceste zile cu institutiile statului, cu guvernul actual, cu partidele politice. Misiunea, cred, a acestei misiuni este, in primul rand, de a gasi un consens, la nivelul clasei politice, pentru ca reformele care au fost agreate intre Romania, pe de o parte, si finantatorii externi, pe de alta parte, sa continue", a spus Tanasescu la RFI.

Intrebat daca acest consens este destul de greu de obtinut, in conditiile in care exista lideri politici care sustin ca Romania s-a indatorat nejustificat, Mihai Tanasescu a spus ca discutiile sunt inca la inceput si ca primele semnale sunt "incurajatoare".

"Ieri (joi, n.r.), am avut o discutie si cu domnul presedinte Crin Antonescu, presedinele PNL, si echipa sa. Astazi ne vom intalni cu presedintele PSD. Semnalele primite sunt incurajatoare. Nimeni nu respinge aceasta idee a unui consens politic, dar, sigur, jocul politic din aceste zile are un anumit accent asupra discutiilor. Credem insa ca, in decursul acestei saptamani si al saptamanii viitoare, sa putem sa avem mai clar conturat ce se doreste de catre politicienii romani de la institutiile financiare internationale", a continuat Tanasescu.

Mihai Tanasescu a mai spus ca este greu de evaluat ce s-ar putea intampla, din punct de vedere economic, daca a treia transa din imprumutul FMI nu vine la timp.

"As vrea sa subliniez un lucru foarte important: atat FMI, Comisia Europeana, cat si Banca Mondiala raman determinate in a continua acest program cu autoritatile de la Bucuresti. Daca se poate face acum, cu atat mai bine pentru Romania. Sigur, in cazul in care in luna ianuarie vom avea un nou Guvern, din nou aceste trei institutii vor veni la Bucuresti, pentru a continua discutiile cu acest Guvern, dar vreau sa subliniez ca programul dintre Romania si finantatorii externi este in linie, se merge inainte, nu a deraiat sau nu a iesit din afara lui", a declarat Tanasescu.

Mihai Tanasescu a punctat ca este importanta aprobarea bugetului pe anul viitor si ca cel mai bine ar fi ca acest lucru sa se intample pana in decembrie.

"Cerinta, in special a Comisiei Europene, a FMI, cat si a Bancii Mondiale este ca acest buget al anului viitor sa fie aprobat in timp. Aceasta inseamna in luna decembrie a acestui an si, daca este posibil, inainte de intalnirea boardului directorilor executivi din Fondul Monter International. Aceasta inseamna un calendar destul de strans, dar, repet, exista posibilitatea, daca intelegerea la nivel politic se va efectua, ca acest document important, acest document financiar important pentru Romania sa fie discutat si aprobat de Parlament in timp util", a explicat Tanasescu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #buget, #fmi, #reforme, #tanasescu , #stiri FMI