Tanasescu, FMI: Romania a indeplinit conditiile pentru 30 septembrie

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 09:15
981 citiri
Tanasescu, FMI: Romania a indeplinit conditiile pentru 30 septembrie

Autoritatile romane si-au respectat angajamentele asumate in cadrul acordului cu FMI pentru data de 30 septembrie 2009, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, la un post TV, precizand insa ca nu sunt inca disponibile datele privind arieratele, informeaza NewsIn.

"Pentru arierate nu avem inca date suficiente, insa din cele pe care le avem pot spune ca la nivelul bugetului de stat sunt scaderi importante.

Nu avem insa date pentru arieratele la nivelul bugetelor locale sau institutiilor descentralizate", a explicat Tanasescu.

In primele noua luni din an, deficitul bugetar s-a plasat la 5,14% din PIB, sub tinta stabilita de FMI, de 5,4% din PIB.

Tanasescu a adaugat ca expertii internationali nu analizeaza doar criteriile deja indeplinite, "ci si ce se va intampla", perspectivele economice pentru perioada urmatoare.

Pe termen mai lung, reprezentantul Romaniei la FMI a subliniat ca statul nu trebuie sa se abata de la calendarul pentru adoptarea euro, in ciuda faptului ca in prezent Romania indeplineste mai putine criterii de aderare decat indeplinea cu 5 ani in urma.

"Trebuie dus la indeplinire, dar trebuie respectate tintele, de reducere a deficitului bugetar, inflatia trebuie sa fie foarte scazuta, datoria externa sa nu creasca foarte mult.

In 2004, Romania indeplinea 4 din cele 5 criterii de convergenta.

Acum indeplineste doar doua, este clar ca avem foarte multa munca de facut", a afirmat Tanasescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#angajamente, #conditii, #fmi, #tanasescu , #stiri FMI