Tanasescu: FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 15:13
1617 citiri
Tanasescu: FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, marti, la RFI, ca Fondul Monetar International nu spune Guvernului roman cum trebuie recalculate pensiile, insa el a apreciat ca prelungirea perioadei de recalculare a pensiilor militare poate duce la clarificari, anunta Mediafax.

"Jocul politic este un joc care intotdeauna speculeaza anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate, nu sunt foarte bine implementate, ale puterii. Se intampla in orice tara din lume, nu numai in Romania. Problema de fond este cu totul si cu totul alta: daca este nevoie de o asemenea recalculare, daca-si are un efect important si sigur, privit intr-o perspectiva mai larga, care ar fi de fapt solutia pe termen lung in acest caz", a declarat Tanasescu la RFI.

El a apreciat ca analiza trebuie facuta in acest sens si apoi trebuie dat un raspuns asupra unei decizii viitoare privind aceasta problema.

"Se fac niste economii la buget, sigur. Trebuie privite insa toate aspectele legate de acest proces al recalcularii, nu numai acest aspect al economiilor care se fac la buget", a adaugat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International.

Mihai Tanasescu a precizat, insa, ca FMI nu spune Guvernului cum sa recalculeze pensiile militarilor.

"Fondul Monetar International nu intra in asemenea amanunte, nu este cel care spune cat trebuie sa fie concediul maternal sau cum trebuie calculata sau recalculata o pensie. Stabilim anumite tinte, stabilim anumite principii, iar implementarea apartine in exclusivitate autoritatilor", a afirmat Tanasescu.

"Ceea ce cred insa este ca, in momentul de fata, prelungirea acestei perioade (de recalculare a pensiilor militare - n.r.) poate sa duca la o clarificare a modului de calcul si asupra necesitatii acestei probleme foarte importante pentru o categorie importanta de pensionari din Romania", a explicat Tanasescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa o intalnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igas, si directorii serviciilor de informatii, ca, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspenda.

El a mentionat insa ca Legea 119/2010, pe baza careia se recalculeaza pensiile, ramane in vigoare.

"Prima concluzie a discutiilor de astazi este ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie trebuie respectata, deci se suspenda procesul de recalculare a pensiilor in baza hotararii 735 din 21 iulie 2010. As vrea sa intelegeti toti si sa iesiti, pe cat posibil, din manipulare.

Hotararea suspendata de instanta suprema nu se refera la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se refera Legea 119/ 2010. Si Legea 119/ 2010 este in plina aplicare si forta, legea prin care se recalculeaza pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor", a anuntat Basescu.

Seful statului a explicat ca pensiile recalculate in baza Legii 119 sunt valabile si ca va fi emisa o noua hotarare de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii.

Basescu a precizat ca noua HG de aplicare a Legii 119 va tine cont de elementele invalidate de instantele judecatoresti, urmand sa stabileasca un nou mecanism de strangere a datelor, astfel incat responsabilitatea dovedirii contributiilor la pensii si vechimii sa o aiba autoritatile.

Membrii coalitiei de guvernamant au decis, luni, ca Executivul sa adopte o ordonanta de urgenta prin care se va prelungi termenul de recalculare a pensiile militarilor pana la 31 decembrie 2011, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul UDMR Kelemen Hunor. 

#fmi, #pensii militari, #recalculare, #tanasescu , #stiri FMI