Tanasescu: Boardul FMI poate primi si pe 7-10 decembrie acordul scris pentru livrarea transei a 3-a

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 09:25
884 citiri
Tanasescu: Boardul FMI poate primi si pe 7-10 decembrie acordul scris pentru livrarea transei a 3-a

Angajamentul reinnoit al autoritatilor romane in acordul cu FMI poate fi prezentat boardului Fondului pana in perioada 7-10 decembrie, astfel incat a treia transa de la FMI sa fie livrata la timp, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, informeaza NewsIn.

"Tinand cont de data de 14 decembrie 2009, fixata orientativ pentru sedinta boardului FMI (in vederea aprobarii celei de-a treia transe pentru Romania, n.r.), elementele de sustinere din partea autoritatilor romane pot fi prezentate si cu aproximativ o saptamana inainte, pe 7-9, chiar 10 decembrie", a spus luni seara Tanasescu.

El a afirmat ca "se pot gasi solutii" pentru un consens intre reprezentantii FMI si autoritati, insa nu este sigur daca se va intampla saptamana aceasta, astfel incat sa existe conditii agreate inainte de incheierea misiunii Fondului in Romania.

Tanasescu a precizat ca FMI cauta solutii pentru contrabalansarea masurilor de reducere a cheltuielilor publice pe care guvernul se angajase sa le ia astfel incat sa respecte tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB si care acum nu mai pot fi aplicate, cum ar fi implementarea celor zece zile de concediu fara plata pentru personalul bugetar.

"Lucram sa identificam solutii. De exemplu, atata vreme cat la formarea bugetului nu s-a tinut cont ca o parte din banii pentru finantarea deficitului vor veni de la FMI, exista cheltuieli bugetare aferente dobanzilor la datoria publica ce se pot economisi. Mai sunt tot felul de cheltuieli, cofinantari care in anumite proiecte nu au putut fi folosite", a declarat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la Fond a mai explicat ca, in cazul companiilor de stat monitorizate, nu este neaparat vorba despre eliminarea subventiilor, ci despre folosirea corespunzatoare a acestora.

"Se pune problema ca subventiile sa fie folosite cum trebuie, nu pe cresteri salariale sau pe cheltuieli de personal. Daca aceste subventii nu sunt folosite cum trebuie, apar derapaje", a adaugat Tanasescu.

El a concluzionat ca, "indiferent la ce concluzie se ajunge cu FMI, acum sau mai tarziu, acordul va continua, iar finantatorii externi sunt determinati sa continue cooperarea pentru implementarea masurilor potrivite in Romania".

"Banii de la FMI sunt importanti, dar trebuie sa vina cand Romania isi respecta angajamentele", a spus el.

 

#fmi, # acord, # tanasescu, # transa, # cheltuieli , #stiri FMI