Surse: Guvernul a negociat cu FMI majorari salariale pentru doua categorii bugetare

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
1316 citiri
Surse: Guvernul a negociat cu FMI majorari salariale pentru doua categorii bugetare

Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.

Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.

In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.

Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii Comarnic- Brasov, au mentionat sursele.

#negocieri FMI guvern Ponta, #buget 2014 Romania, #salarii bugetari 2014 , #stiri FMI