" Suntem nevoiti sa tinem cu dintii de sansa finantarii externe"

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:10
1230 citiri
" Suntem nevoiti sa tinem cu dintii de sansa finantarii externe"

Deputatul democrat-liberal Nicolae Bud a afirmat, in cadrul dezbaterilor parlamentare privind bugetul, ca politicile economice gresite promovate de guvernarea anterioara au facut necesare finantarea externa si respectarea acordului cu FMI.

Bud a spus in fata senatorilor si deputatilor reuniti in sedinta comuna ca parlamentarii PDL vor vota in favoarea proiectului de buget in forma in care este supus votului plenului Parlamentului.

"Suntem in fata unei decizii cardinale: ii vom da Romaniei bugetul pana pe 14 ianuarie sau, in caz contrar, vor fi amanate doua transe de imprumut ce ar trebuie sa vina in luna martie.

Nu avem un proiect de buget ideal, dar noi suntem chemati sa votam un buget care sa raspunda in linii esentiale cerintelor de imprumut ale FMI", a spus Bud.

El a apreciat ca acordul cu Fondul Monetar International nu acopera nevoile de creditare ale Romaniei, care ar urma sa fie completate cu finantare de pe piata de capital, dar este indispensabil pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru asigurarea investitiilor.

Bud a acuzat guvernarea liberala pentru situatia dificila actuala a economiei romanesti. "Suntem nevoiti sa tinem cu dintii de sansa finantarii externe (...) Cresterea economica a produs supraincalzirea si am ajuns la recesiune.

Caderea economica nu ar fi fost atit de puternica daca guvernul Tariceanu nu apasa pe acceleratie atunci cand trebuia.

Cum sa-i ceri guvernului Boc sa faca minuni cand munitia a fost consumata atunci cand nu trebuia?", a mai spus Bud. Un alt democrat-liberal, deputatul Constantin Dascalu, a tinut sa replice afirmatiilor facute de fostul ministru de Finante, senatorul PNL Varujan Vosganian.

"Am constatat ca ne da lectii de la acest microfon un fost ministru al Finantelor care in 2008 a construit un buget in care a spus ca va incasa aproape 37% din PIB si in acest fel a crescut toate bugetele din Romania de au ramas 2,5 miliarde de euro facturi neplatite in 2008 si lucrari executate de agentii economici tot de peste 2 miliarde.

Ne da sfaturi un fost ministru al finantelor care a aruncat tara in acest haos, care a transformat statul intr-un infractor, pentru ca a lasat agentii economici neplatiti", a spus deputatul PDL. 

#buget, #fmi, #imprumut, #guvern, #politici economice , #stiri FMI