SUA nu vrea dublarea capacitatii de creditare a FMI

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 20:17
2642 citiri
SUA nu vrea dublarea capacitatii de creditare a FMI

SUA refuza planurile care propun dublarea capacitatii de creditare a Fondului Monetar International (FMI), pentru a interveni mai mult in criza datoriilor din Europa.

Planul, care avea sustinerea mai multor state dezvoltate, a fost prezentat la Summitul G20 care a inceput ieri la Paris. Principalul obiectiv era inlaturarea riscului generat de criza datoriilor de stat din zona euro.

Potrivit unor surse care au participat la discutii, exista oficiali care sprijina injectarea a 350 de miliarde de dolari in FMI pentru a infiinta o plasa de siguranta pentru Europa, informeaza Reuters.

Alte optiuni luate in considerare au fost acordarea de imprumuturi si vehicule speciale de finantare.

Insa Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, nici nu a vrut sa auda de una ca aceasta. SUA sunt cel mai mare contributor la FMI, urmate de Japonia, Germania si China. Toate aceste state au fost de acord ca actuala capacitate de creditare a Fondului - 380 de miliarde de dolari - este suficienta. Canada si Australia s-au opus si ele propunerii.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble a convenit ca Europa trebuie sa gaseasca singura o solutie pentru solutionarea crizei din zona euro.

Oficialul german si-a exprimat increderea ca liderii UE vor putea stabili un set de masuri pana pe 23 octombrie, data la care este programat un summit, al carui scop este convingerea pietelor financiare.

SUA se numara printre tarile care doresc ca liderii europeni sa fie cei mai implicati in gasirea unei solutii pentru oprirea unei crize ce dureaza, deja, de doi ani. Inceputa in Grecia, contagiunea s-a extins pana la Irlanda si Portugalia, iar acum ameninta Spania si Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #fmi credit, #fmi criza zona euro, #lideri ue, #sua dublare fmi , #stiri FMI