SUA nu e Grecia. Vezi cum va scapa cea mai puternica economie

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 12:16
1912 citiri
SUA nu e Grecia. Vezi cum va scapa cea mai puternica economie

Daca investitorii se tem ca SUA ar putea ajunge in situatia Greciei, analistii citati de CNN Money au adus cateva argumente care arata ca statul american nu poate fi comparat cu nici o alta tara din Europa, cu atat mai putin cu Grecia. Cu toate acestea, datoriile Greciei reprezinta un avertisment pentru SUA, care se bucura de unele avantaje atunci cand vine vorba de gestionarea datoriei.

Economia Statelor Unite este uriasa spre deosebire de cea a Greciei, spun analistii care se bazeaza si pe faptul ca majoritatea castigurilor salariale din SUA sunt mult mai mari decat cele din Grecia,

Dolar vs Euro

Dolarul este moneda de referinta glabala si este administrata de un sigur guvern, spre deosebire de Euro care este utilizat de 15 tari suverane.

Prin urmare, politica monetara a Greciei nu este setata potrivit nevoilor Greciei ci in functie de nevoile economiilor puternice, ca Germania, care prefera dobanzi mai mari pentru a combate inflatia.

OCDE estimeaza ca datoria neta a SUA va ajunge la 75% din economia tarii in acest an. Aceasta cifra exclude datoria catre fondurile  guvernamentale cum ar fi securitatea sociala.

Similitudinile reale dintre cele doua tari sunt legate de tendinta.

Ambele tari au situatii fiscale care se inrautatesc pe zi ce trece.

Acest lucru se intampla pentru ca atat SUA cat si Grecia intampina procesul de imbatranire a populatiei si au economii mature care nu pot creste la fel de mult ca in trecut.

A presupune ca SUA vor ramane mereu imune la pericolele unor prea multe datorii, nu este o strategie castigatoare, avertizeaza analistii.

Acest lucru este greu de realizat atata timp cat investitorii "imbratiseaza" Trezoreria de fiecare data cand se sperie de criza din Europa.

"Pietele nu reactioneaza cu intarziere, insa in momentul in care reactioneaza, o fac brusc", potrivit lui Carlos Cottarelli, director de afaceri fiscale la FMI.

Cu un an in urma, temerile investitorilor potrivit carora Grecia ar putea sa intre in incapacitate de plata erau mult mai mici decat in prezent.

In SUA, investitorii se tem de o crestere economica slaba, prin urmare vor reactiona ca atare, spun analistii.

Investitorii ar puteasa "pedepseasca" dolarul daca vor crede ca Congresul nu are dorinta politica de a face ceea ce trebuie pentru a reaseza bugetul SUA pe directie sustenabila.

Acestia asteapta o miscare inteligenta din partea autoritatilor pentru a simti ca in SUA se pot lua politici fiscale sustenabile.

"Un dolar mai slab ar avea implicit efecte negative, inclusiv o posibila retrogradare din partea agentiilor de rating", potrivit lui Michael Pond, managing director al strategiei de venituri fixe la Barclays Capital.

Pentru a trage linie, analistii spun ca SUA nu se poate asemana cu Grecia, insa nu inseamna ca trebuie sa se relaxeze fiindca nu este imuna la efectele datoriilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie sua, #economie grecia, #dolar, #criza, #datorii sua, #datorii grecia, #sua versus grecia , #stiri FMI