Strauss-Kahn: Economia lumii va traversa un an foarte dificil

Joi, 19 Februarie 2009, ora 15:47
1726 citiri
Strauss-Kahn: Economia lumii va traversa un an foarte dificil

Economia mondiala va trece printr-o perioada grea anul acesta, iar guvernele si bancile centrale trebuie sa regandeasca modul in care actioneaza, a declarat joi seful Fondului Monetar International (FMI), adaugand ca la nivel global incepe sa se concretizeze o anumita cooperare, relateaza Reuters.

Dominique Strauss-Kahn a spus ca statisticile recente pentru economia mondiala contin indicii ca ultimele estimari ale Fondului, publicate luna trecuta si anticipand o crestere economica de 0,5% in 2009, sunt amenintate de riscuri. Strauss-Kahn declarase miercuri pentru publicatia franceza Les Echos ca estimarile ar putea fi revizuite aproape la zero.

Guvernele lumii ar trebui sa isi amelioreze cooperarea si sa reziste tentatiei de a actiona pe cont propriu si exista semnale ca aceasta cooperare incepe sa se intample, a mai declarat directorul Fondului, cu ocazia unei conferinte pe probleme de competitie. "Avem nevoie de o cooperare mai accentuata si consolidata.

Sincer, cred ca acest lucru incepe sa se intample, pentru ca sefii statelor si guvernelor sunt constienti de nevoia unor politici de cooperare", a spus Dominique Strauss-Kahn. Oficialul a reiterat ca in ultimele luni reprezentantii statelor au tins sa fie de acord la forumurile internationale ca este nevoie sa coopereze, dar au revenit acasa avand in minte constrangerile nationale in actiunile lor.

Tarile ar trebui sa incerce sa revigoreze creditarea, in caz contrar planurile de stimuli economici urmand a se confrunta cu mari obstacole in a fi eficiente, a declarat directorul Fondului, la sediul de la Paris al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Strauss-Kahn a cerut guvernelor sa revizuiasca toate chestiunile, de la supraveghere la guvernare si la modul de gestionare a politicii monetare. Politica monetara "ar trebui sa poata lua in considerare mai multe aspecte, si acumularea de riscuri lasate candva usor pe dinafara".

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#cooperare, #economie, #fmi , #stiri FMI