Stolojan: CE impune acordul cu FMI pentru ca nu are incredere in guvern

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 12:53
1025 citiri
Stolojan: CE impune acordul cu FMI pentru ca nu are incredere in guvern

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, a declarat, pentru NewsIn, ca acordul cu FMI este cerut de Comisia Europeana din cauza ca politicile economice implementate in Romania, in ultimii ani, nu mai inspira increderea oficialilor europeni.

"Romania are nevoie de finantare externa. Problema este de unde o luam. De pe piata externa de capital nu o putem lua. Ramane Comisia Europeana, iar aceasta nu ne va da nimic fara un acord cu Fondul Monetar International.

Acest lucru se datoreaza faptului ca Romania nu mai inspira incredere datorita politicilor economice din ultimii ani care au dus, printre altele, si la un deficit bugetar de peste 5%", a declarat Stolojan pentru NewsIn. Democrat-liberalul a afirmat ca un acord cu Fondul este necesar indeosebi sectorului privat care trebuie sa-si achite datoriile si importurile efectuate.

"Cei din sectorul privat trebuie sa aiba acces la valuta mai ieftina. Daca nu exista valuta pe piata interna, vor trebui sa o cumpere mai scump, cu 5 sau 6 lei in loc de 4. Iar companiile private au nevoie de valuta pentru a-si plati importurile.

Asta este problema. Este vorba de un deficit mare in sectorul privat, daca nu ai valuta care sa intre in Romania", a spus Theodor Stolojan. El a evitat sa estimeze cum ar putea influenta acordul cu FMI masurile economice ale Guvernului, dar a spus ca acordul va fi incheiat in functie si de previziunile Fondului pentru Romania.

"Vor fi conditii legate de politicile macroeconomice si de previziunile pe care le avem. Noi am estimat in acest an o crestere economicade 2,5%. Daca FMI previzioneaza doar 1%, trebuie sa cadem de acord pe cresterea pe care o avem, pe veniturile la buget, sa cautam noi modalitati de scadere a cheltuielilor.

Apoi trebuie sa cadem de acord si asupra reformelor care se impun", a sustinut pedelistul. Intrebat cum comenteaza declaratiile presedintelui PSD, Mircea Geoana, referitoare la acordul cu FMI, Stolojan a spus: "Cred ca PSD doreste sa avem un mandat clar de negociere cu FMI si toata lumea este de acord cu acest lucru".

Stolojan a precizat ca nu s-a stabilit in coalitie o noua intalnire, in aceasta saptamana, pe tema FMI, dar nici nu a exclus aceasta varianta. Geoana a declarat ca va cere primului-ministru si partenerilor de coalitie o intalnire a coalitiei dedicata acestui subiect.

Intrebat daca PDL s-a purtat incorect fata de PSD, presedintele social-democrat a spus: "Este mai degraba un mod de functionare netransparenta a institutiilor. Nu vreau sa fac o culpa.

Dar, recunosc, este o nota proasta pentru cei care intentioneaza sa impinga Romania intr-un acord cu FMI ca aceasta dezbatere sa nu fi avut loc mai din timp, cu cifre pe masa, cu concluzii pe masa, cu o dezbatere publica sanatoasa", a spus presedintele Senatului.

Presedintele PSD a mai spus ca a vorbit cu premierul Boc, dar a refuzat sa spuna ce explicatii i s-au dat. "Am discutat cu domnia sa, vom avea si maine un contact preliminar, dar aceasta tema va fi dezbatuta intr-o sedinta a coalitiei care va fi programata cel tarziu joi.

Cred ca tema este mult prea serioasa pentru a ramane sub apanajul a 2-3 ministri sau doi-trei inalti functionari de la Ministerul de Finante sau BNR. Este obligatoriu ca la nivelul Guvernului si al coalitiei sa existe o dezbatere si o informare reciproca mai buna", a conchis Mircea Geoana. 

#acord, #buget, #criza, #fmi, #importuri, #imprumut , #stiri FMI